hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Seriál: konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy - 3. Díl

9. 5. 2019

montáž okna do masivní dřevostavby do kastlíku tvořeného OSB deskou
plná velikost obrázku zde.

montáž okna do masivní dřevostavby do kastlíku tvořeného OSB deskou - teplomontáž okna do masivní dřevostavby do kastlíku tvořeného OSB deskou - termovize
Autor detailu: Juraj Hazucha / Tepelnětechnické posouzení: Jiří Čech
plná velikost obrázku zde.

POPIS ŘEŠENÍ:

Jedná se o montáž okna do masivní dřevostavby do kastlíku tvořeného OSB deskou tloušťky 15 mm. V případě pohledového panelu se kastlík montuje do zafrézované vnější půlky panelu. Pro dosažení nejlepších tepelněizolačních vlastnosti je vhodné okno dosadit do středu OSB desky mezi nosné profily. Okno se osazuje na podkladní profil, například z tvrzeného polystyrenu Compactfoam, nebo na lokální podložky. Vzduchotěsné napojení je tvořeno okenní páskou nebo folií.

TECHNICKÉ PARAMETRY
montáž okna do masivní dřevostavby do kastlíku tvořeného OSB deskou - technické parametry
Pozn. Hodnota UW je vypočtena pro rozměr okna 1,23 x 1,48m.
plná velikost obrázku zde.

 

POPIS APLIKACE - DŮLEŽITÉ BODY PRO SPRÁVNÉ PROVEDENÍ DETAILU:

  • Návrh kotvicích prostředků, těsnění i stavební připravenost se řídí dle ČSN 74 6077:2014 Okna a vnější dveře - Požadavky na zabudování. Okno je v místě parapetu kotveno pomocí šroubů přes vypodložený rám nebo na okenní pásky. Funkční spára je vyplněna nízkoexpanzní plnicí pěnou se zvýšenou elasticitou, která však slouží pouze jako izolační výplň a nemá statickou ani těsnicí funkci.
  • Vzhledem k tomu, že kastlík je z vnější strany podepřen žebříkovými nosníky, je z tepelného hlediska nevhodné volit větší tloušťku OSB desky než 15 mm.
  • Zásadní pro životnost detailu je vnější uzávěr jako ochrana připojovací spáry proti zatékání hnaného deště, který musí být zároveň difuzně otevřený. Kritickým místem je zejména napojení parapetu, kde je vhodné realizovat těsnění pomocí systémových komprimovaných pásek kolem celého obvodu parapetu.



Dřevěný kastlík a navazující žebříková konstrukce a připojení okna na dřevěný kastlík pomocí pásové kotvy
Obr. 4                                                              Obr. 5
plná velikost obrázku zde.

Obrázek 4
Dřevěný kastlík a navazující žebříková konstrukce (Foto: Vize Ateliér)

Obrázek 5
Připojení okna na dřevěný kastlík pomocí pásové kotvy s výplní připojovací spáry PU pěnou. Pásku je nutné precizně zaválečkovat na podklad a případně dotmelit například v rozích nebo kolem kotev (Foto: Vize Ateliér)


Parapet je podložen únosnější izolací
Parapet je podložen únosnější izolací, aby nedošlo k prošlápnutí parapetního plechu v průběhu výstavby i užívání. Na ostění s obkladem je použita výkonnější PUR deska (Foto: Vize Ateliér)

 


Zdroj: Publikace - Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy
Autoři: Juraj Hazucha
Vydavatel: Grada

Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků