hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Seriál: konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy - 5. Díl

15. 7. 2019

Základní popis konstrukčního systému

Systém stěnového ztraceného bednění z šedého polystyrenu tvoří s řadou tvarovek jednoduchý, kompletní a přitom velice variabilní systém. Jeho výhody jsou pro použití u pasivních domů zřejmé:

 

  • rychlá a přesná výstavba, vhodná i ke svépomocné realizaci;
  • v jednom kroku dojde ke zdění i provedení zateplení stěny;
  • hmotnost ztraceného bednění zaručuje snadnou montáž, manipulaci a levnou dopravu;
  • subtilní konstrukce železobetonového jádra s minimální tloušťkou obvodové stěny a velkou stabilitou stěnové konstrukce
  • při použití vnitřního dílu z cementotřískových desek se navíc naplno využívá akumulační schopnost.

Systém stěnového ztraceného bednění z šedého polystyrenu
Řada kombinací tloušťky izolačních tvarovek umožňuje dosažení potřebných parametrů včetně "aku" varianty plně využívající potenciálu železobetonového jádra, tedy nejen jeho nosné funkce (Zdroj: Maxplus, Asting CZ)
plné zobrazení obrázku zde

Postup provádění systému, který se opakuje ve všech detailech:

  1. K realizaci systému je nutná připravená základová deska s provedenou hydroizolací. Z materiálu, který je na stavbu přivezen v balících (zvlášť stěnové díly a plastové spojky), se připraví spojením stěnových dílů plastovými příčkami stěnové tvarovky. Po přesném zaměření se začnou tvarovky skládat vedle sebe, a vytvářet tak první řadu budoucí stěny objektu.
  2. Rohy se skládají na vazbu tak, že se vnitřní díl tvarovky seřízne o 150 mm + tloušťku venkovního (vnitřního) dílu. Tvarovky se sesadí k sobě a pokračuje se vyskládáním navazující části stěny. Tvarovky mají delkový modul 50 mm a seříznutí lze provést obyčejnou pilkou nebo odporovým drátem.
  3. Následující řady se vyskládávají na vazbu bez křížové spáry, s minimálním přesahem 150 mm. Ostění otvorů (dveře, francouzská okna) se vymezují systémovými zátkami. Výztuž se umisťuje dle statického výpočtu. Pro správné vymezení polohy výztuže jsou na plastových příčkách přichystány vodicí drážky. Po vyskládání prvních dvou řad je nutné stěnu přeměřit, zajistit rovinnost ve všech směrech. Stěna se díky převazbě a systému zámků chová jako celek, takže ji lze snadno vyrovnat. Případné nerovnosti základové desky se vyrovnají podkladními klínky.
  4. Stěna se fixuje vylitím 50 až 100 mm betonu do první řady stěny. Začíná se od rohu a postupuje se ke středu stěny. Poté je vhodné stěnu naposledy přeměřit a případně srovnat (zednická lať, nivelační přístroj). Beton je potřeba před dalším skládáním a betonováním nechat zatvrdnout.
  5. Pro nosnou betonovou výplň jsou doporučovány směsi namixované v betonárkách, a to z důvodu zaručených nosných parametrů i konzistence směsi.



 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků