hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Stavba - odhlučnění, odvlhčení, reakce na oheň

Topíme dřevem, 2. díl - Jaký zvolit výkon kamen a krbů?

6. 12. 2022

Než začneme listovat katalogy, procházet obchody a brouzdat po internetu, musíme znát potřebný výkon spotřebiče.


Příběh z praxe

"Potřeboval bych poradit. Chci si koupit tahle krbová kamna, ale ten komín je na ně příliš úzký.” “A proč? Ty pro vás mají strašně velký výkon, to budete muset topit a větrat... Kupte si menší.” “Pro mě je snazší topit, větrat a předělat komín než přesvědčit manželku, aby si vybrala jiná kamna.”
 


Nízký výkon

Vybrat správný výkon spotřebiče je velmi důležité. Pokud bude instalovaný výkon malý a budeme mít kvalitní kamna s dvojitým spalováním, budeme mít stále otevřený i primární vzduch, abychom z kamen dostali maximální výkon. Kamna budou spalovat palivo ve stejném režimu jako ta nejjednodušší kamna, nebudou téměř zplynovat, účinnost spalování bude nízká a spotřeba dřeva bude vysoká. Přetopením můžete nenávratně zničit spotřebič i komín.
 


Vysoký výkon — nejčastější chyba

Pokud bude výkon velký, budeme většinu topné sezóny škrtit přívod vzduchu a z komína se bude valit hustý dým, pohled na plameny nebude pěkný, vaši sousedé budou otrávení, sklo bude začouzené a komín i kouřovod budeme čistit několikrát ročně. Častou chybou je výběr vyššího výkonu s tím, že výrobce udává minimální výkon i násobně menší, než je výkon nominální. Regulaci výkonu příliš nevěřte. Pokud bude spotřebič v provozu celou zimu, je třeba se držet údaje o nominálním výkonu; bude-li spotřebič na chalupě s pouze víkendovým provozem, lze použít spotřebič s výkonem o něco málo vyšším.

Při výběru kamen vždy zvažte, jestli budete topit celou zimu, nebo pouze o víkendech
Při výběru kamen vždy zvažte, jestli budete topit celou zimu, nebo pouze o víkendech
 
Dobře výkonové dimenzovaná kamna jsou v provozu na nominální výkon, kamna i komín budou čisté, účinnost bude vysoká, spotřeba dřeva malá a na oheň bude radost pohledět. Nad komínem se bude tetelit průzračný teplý vzduch a sousedé budou přesvědčeni, že topíte elektřinou, protože se vám nekouří z komína.


Příběh z praxe

Rodinný domek v Praze. „Dneska je to samej udavač. Lidi jsou zlý a závistivý. to je ta jejich demokracie.- „A co vám udělali?" „Prej se mi moc kouři z komína, a tak teda mám předložit to potvrzení, že je jako komin vyčištěnej." „A kdy tu byl naposledy kominík?" „Toho já nepotřebuju." Zákazník mě pustil do garáže, kde byla vybírací dvířka komína. Garáž byla plná sjetých pneumatik, část jich byla rozřezána na menší kusy. „Hele, že vy s tím topite." „No to se ví, ale kvůli těm udavačům už můžu topit jenom v noci.


Když je výkon akorát

Při správném výkonu spotřebiče musíme pro roztopení otevřít primární i sekundární vzduch. V tomto režimu topíme s nižší účinností, ale na maximální výkon. Kamna i komín se po chvíli ohřejí, ale teplota v pokoji je stále nízká. Oba vzduchy necháme stále otevřené, ale kontrolujeme teploměr na kouřovodu, abychom vysokou teplotou komín ani kamna nepoškozovali. Když dosáhneme v místnosti příjemné teploty, zavřeme primární vzduch. Ohřátý komín vytváří podtlak a vysává z ohniště spaliny. V těsném spotřebiči je jediný další možný přívod vzduchu, vzduch sekundární. Přes trysky se začne do horní části plamene vstřelovat vysokou rychlostí předehřátý sekundární vzduch. Hoření se zklidní, bubliny hořícího plynu proplouvají ohništěm. Z komína se nekouří, spotřeba dřeva je minimální, výkon spotřebiče klesne z maximálního na nominální. Vždy je menší zlo instalovat výkon o něco menší než větší. Za nejsilnějších mrazů, tedy asi na týden v roce, přisuneme židli blíž ke kamnům, vezmeme si teplé ponožky nebo si pomůžeme elektrickými kamínky. Zbytek roku bude topení jedna radost.

Každý spotřebič vyžaduje trochu jiný způsob ovládání. Vždy vycházíme z návodu, který je se spotřebičem dodáván. Teploměr je nutnosti. Jak zjistit potřebný výkon spotřebiče Ideální je nechat si spočítat tepelnou ztrátu objektu. Je třeba si uvědomit, že tepelná ztráta se počítá při venkovní teplotě -15°C. Tedy v našich podmínkách na ten jeden nejchladnější týden v roce. Pro hrubý odhad můžeme použít tyto údaje:

• kamenná chalupa: 120 W na 1 m2 vytápěné plochy;
• zateplený starší objekt: 60 W na 1m2 vytápěné plochy;
• novější dům: 30 W na 1 m2 vytápěné plochy;
• současný dům: 10 W na 1 m2 vytápěné plochy.

Máme-li tedy starou kamennou chalupu s kuchyní a ložnicí o podlahové ploše 40 m2, potřebujeme při trvalém bydlení výkon spotřebiče 5 kW. Pokud budeme topit jen o víkendech a chalupu využíváme i za nejnižších venkovních teplot, instalujeme kamna s výkonem maximálně 7-8 kW. Dobrá kamna vydrží desítky let. Pokud chalupu užíváme zatím jen na víkendy, ale v důchodu v ní budeme chtít bydlet trvale, pořiďme si kamna o výkonu 5-6 kW - chybějící výkon při pátečním příjezdu doženeme během několika hodin elektrickým přímotopem. Řešením mohou být i druhá, jednodušší (levnější) kamna v ložnici, která využijeme jen při těch největších mrazech, kdy potřebujeme po příjezdu chalupu rychle vyhřát. Nejekonomičtějším řešením jsou správně dimenzovaná kamna s vlněným svetrem a teplými ponožkami, které můžeme za pár hodin po příjezdu sundat. Je třeba si uvědomit, že se jedná jen o orientační odhad. Zateplený strop, kvalitní okna nebo řízené větrání s rekuperací vzduchu dokážou uvedené údaje posunout oběma směry.

Při čekání na roztopení kamen pomůžou svetry a teplé ponožky
Při čekání na roztopení kamen pomůžou svetry a teplé ponožky
 
“No to dřevo teda suchý není, ale taky krásně shoří." Souhlasím, pokud je v kamnech dost žhavého, vše je ohřáto na provozní teplotu a otevřeme vzduch, tak nám jedna dávka mokrého dřeva neuškodí - ale ani nepomůže. Udělejme si jednoduchý test. Kamna i komín jsou nahřáté, v kamnech je silná vrstva žhavého, prohořelého paliva. Přiložíme várku mokrého dřeva a otevřeme přívod vzduchu. Dáme ruku před sklo a vnímáme sálavé teplo. Nějaké teplo tu je, ale jen takové vlažné. Pokus opakujte s várkou suchého dřeva. Ruka se před sklem nedá udržet, žár je významné větší. Při topení mokrým dřevem totiž spotřebujeme velké množství tepla na odpaření vody z paliva.



Pokud vás zajímá, zda použít kamna s teplovodním výměníkem nebo bez, nebo kamna s teplovzdušným rozvodem, sáhněte po titulu knihy Topíme dřevem.


Zdroj článku: kniha Topíme dřevem
 
Topíme dřevem - Radek Zima


Rubriky článků