hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Stavba - odhlučnění, odvlhčení, reakce na oheň

Topíme dřevem, 3. díl - Proč investovat do kamen s dvojstupňovým spalováním

2. 1. 2023

Z jakých důvodů se nám může vyplatit investovat do kamen, které mají dvojstupňové spalování? A jak takový spotřebič vlastně vypadá a funguje?


Investice do kamen s dvojstupňovým spalováním se vyplatí z následujících důvodů:

• peníze se nám vrátí v úspoře paliva;
• z úcty ke stromům;
• z lásky k sobě i sousedům;
• významné snížení škodlivin odcházejících komínem;
• komín bez viditelného kouře;
• méně časté přikládání;
• hezčí pohled na oheň;
• funkčnější regulace výkonu v uvedeném rozsahu.

Není každé dvojstupňové spalování stejné. Dají se koupit levná krbová kamna, u kterých je dvojstupňové spalování uvedeno v technickém popisu. Jsou to pouze uzavíratelné otvory v horní části kamen. To ke kvalitnímu dopálení hořlavin a škodlivin nestačí. Problém je v tom, že se plamen ve své horní části brání a nechce se se vzduchem spojit. Plamen si můžeme představit jako potažený pevnou pružnou blánou, vzduch klouže po jejím povrchu a s plamenem se nespojí. Pokud chceme plamen donutit, aby se se vzduchem spojil, musíme udělat dvě věci. Vzduch maximálně předehřát a velit ho do plamene vysokou rychlostí. Předehřev tohoto druhého vzduchu se provede tak, že má spotřebič dvojitou stěnu. Cestuje k plamenu tímto meziprostorem a tím se předehřívá. Horký vzduch je přiveden k horní části plamene tryskami. Tady získá rychlost, proráží blánu plamene a zúčastní se hoření.

Pokud se má plamen spojit se vzduchem, musí být vzduch dostatečně horký
Pokud se má plamen spojit se vzduchem, musí být vzduch dostatečně horký
 
Takový spotřebič je výrazně těžší - má dvojité stěny. Tyto spotřebiče bývají i dvakrát dražší než pohledově stejný spotřebič s jednoduchým spalováním. Vyplatí se to? Ano, ale bude to nějakou dobu trvat. Podle mé zkušenosti takto ušetříte až třetinu paliva a nemusím tak často přikládat. I regulace výkonu se více přibližuje uvedeným údajům. Další předností je významné snížení množství jemných prachových částic ve spalinách, a to o více než 90 %. Velkou výhodou je pohled na oheň. Je to čarokrásné. Za sklem vybuchují točící se chuchvalce hořícího plynu a z trysek jako hadi vylézají vlnící se modré plameny. Těžko popsatelné, ale stojí to za to.



Zdroj článku: kniha Topíme dřevem
 
Topíme dřevem - Radek Zima


Rubriky článků