hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování - obecné informace

Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 5.díl - Vakuová izolace

28. 10. 2017

PRŮLOMOVÝ VYNÁLEZ

Z uvedeného popisu nejrozšířenějších izolací se svým charakterem vymyká průlomový vynález vakuová tepelná izolace, která je až 10x (!) účinnější než všechny dosud známé tepelné izolanty. Jinými slovy místo 300mm standardní tepelné izolace lze aplikovat pouze 30mm vakuované. Vtipný příměr jsem převzal od Jiřího Hejhálka, který princip vakuové izolace přirovná výstižně k "pytlíku mleté kávy".



Sendvičový tepelně izolační panel sestává z vnější strany z ochranné pancéřové vrstvy, která je materiálově volitelná vzhledem ke konkrétnímu využití ve stavbě, v exteriéru či interiéru. Můž být i pohledově přiznaná. Chrání izolaci vůči mechanickému poškození při dopravě, montáži a v konstrukci stavby. Směrem dovnitř navazuje tenká vzduchotěsná vrstva zajišťující vakuum pro vlastní tepelný izolant. Bývá obvykle na bázi kovové reflexní fólie, která odráží tepelné záření. Vlastní tepelnou izolaci tvoří sofistikovaná, tuhá, skořicově zbarvená nebo šedá křemičitá hmota na bázi SiO2, která se vyrábí při velmi vysokých teplotách. Je pro ni charakteristická extrémně vysoká poréznost s "mikrokomůrkami" menšími než jsou molekuly vzduchu, které přenáší teplo. (Pro názornost velmi zjednodušený výklad.)
Vakuová izolace, ilustrační foto, zdroj: izolace-info.cz
Obr.: ilustrační foto, vakuová izolace, zdroj: izolace-info.cz

Panely musí být formátovány ve výrobně na základě spárořezu předaného projektantem, na stavbu se dodávají jako kompletizovaný výrobek bez možnosti staveništních úprav rozměrů. Běžné formáty 1250/300mm. Na této bázi byly v zahraničí experimentálně realizovány první rodinné domy. Problém se dosud jeví v zajištění vysoké účinnosti izolace po celou dobu životnosti stavby a kvalitní tepelně izolační napojení jednotlivých panelů izolace vzájemně, případně při přechodu na běžné izolační materiály. Kvalifikovaně musí být rovněž zváženo kotvení prvků v konstrukci. Tepelná odolnost prvku je do 80°C.

Významnou pomoc znamená vakuovaná izolace zejména v místě oslabení pláště a vzniku typických tepelných mostů - to je například zabudování rolád žaluzií do obvodového pláště, či při rekonstrukcích budov a památkově chráněných objektů. Používá se rovněž pro neprůhledné výplně dveřních křídel a příhradových rastrů fasád, například pro pasivní domy. Vyrábí se také jako prefabrikované stavební dílce se zabudovanou izolací. Cenově se tato sofistikovaná izolace pohybuje nejvýše ze zmíněných. Orientačně lze uvažovat s částkou od 5000,- Kč/m2 za materiál včetně práce. Použité tloušťky jsou od 11-80mm. Izolaci vyrábí již několik zahraničních firem - Wacker, Chemie, Variotec, Vacu - Isotherm, Microtherm... K dispozici je i domácí zastoupení.

Vývoj na tomto poli pokračuje a zcela jistě tomu pomůže i nová evropská směrnice o snížení energetické náročnosti staveb. Na pořadu dne jsou další sofistikované a vysoce účinné tepelné izolace v podobě plastových dutinových sendvičů, nástřiků či gelů. Můžeme se proto v dohledné době těšít na další novinky.

Předchozí články tohoto seriálu najdete níže:
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 1.díl - Minerální vlna
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 2. díl - Dřevovláknité izolace
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 3.díl - Tepelná izolace z mineralizované celulózy
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 4.díl - Tepelná izolace ze zemědělsky pěstovaných rostlin

Zdroj: Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada
Autor: Josef Smola
Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.


 

 



Rubriky článků