hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování - obecné informace

Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 4.díl - Tepelná izolace ze zemědělsky pěstovaných rostlin

21. 10. 2017

SLAMĚNÉ BALÍKY

Slaměné balíky se vyrábějí v různých rozměrech jako vedlejší produkt při sklizni obilí. Sláma je v nich slisovaná a fixovaná dráty či provázky. Jsou jedním z mála stavebních materiálů, který se dá vypěstovat za jeden rok. Slisovaná sláma špatně hoří a neposkytuje prostor pro hlodavce. Jedná se o velmi levnou tepelnou izolaci, která se však hůře zajišťuje. U tuzemských zemědělců jí bohužel není přebytek. Objemová hmotnost v slisovaném stavu se pohybuje okolo 130-150 kg/m3. Po aplikaci do nosné a dělicí dřevěné konstrukce se fixační prostředky balíků uvolní, tím dojde k důslednému zaplnění všech dutin a objemová hmotnost klesne cca 90 kg/m3. Před vlhkostí je třeba balíky slámy chránit konstrukčním opatřením, má vůči ní nízkou odolnost. Nevhodná je aplikace v nechráněné poloze v exteriéru staveb, vystavená povětrnostním vlivům - tak zvané "domy v kožichu". (Kromě balíků se vyrábějí i tužené desky jako nosné části staveb.) provádějí se experimenty s kombinací směsi slaměné řezanky a celulózy. Většímu využití slámy brání zejména nedůvěra, neinformovanost, ale i legislativní překážky, přestože ve spojení s hliněnými omítkami má překvapivě vysokou požární odolnost. při návrhu je třeba pamatovat na to, že oproti všem dalším výše uvedeným druhům tepelných izolací má nižší účinnost.


Obr.: Slaměné balíky, ilustrační foto, zdroj: internet

Obr.: Slaměné balíky, ilustrační foto, zdroj: internet

TECHNICKÉ KONOPÍ

Technické konopí je kromě lnu typickým představitelem zemědělsky pěstovaných rostlin s širokou škálou průmyslového využití. Nás bude zajímat zejména jeho upotřebení jako suroviny pro výrobu tepelné izolace. Pěstuje se ve velkém na polích bez chemických postřiků a pesticidů, stvoly dosahují výšky několika metrů. Roste mnohem rychleji než dřevo, vyžaduje jen minimální péči. Podobně jako stromy při růstu absorbuje CO2 a navíc půda je i po sklizni úrodná a kvalitní. Má výraznou charakterisickou vůni. Stále se najde mnoho nenechavců, kteří ho zaměňují s konopím pro lékařské účely, pořádají na pole ve vegetačním období "nájezdy" a způsobují farmářům značné škody. Ke sklizni je třeba vzhledem k houževnatosti stvolů speciální technika, která produkci prodražuje.

Po zbavení listů a vysušení se na lince surovina rozvlákňuje, vytřásá, třídí, rovná, vrství a "sešívá" do konečné podoby. Konopná vlákna neobsahují bílkoviny - nemá výživnou hodnotu, takže ho nenapadjí škůdci, moli, hmyz. Finálním produktem jsou tepelně izolační rohože a desky. Do výrobků nejsou přidávány insekticidy ani zpomalovače hoření, jedná se o 100% přírodní výrobek s vyšší cenou. 100% je rovněž zdravotní nezávadnost, neobsahuje zdraví škodlivé látky, nevyvolává alergické reakce, nedráždí kůži ani dýchací ústrojí, proto je i montáž na stavbách bezproblémová.

Objemová hmotnost při zabudování činí 50 kg/m3. Prachový dopad z výroby se lisuje a využívá jako palivo v podobě konopných peletek. Konopí je pěstováno a vyráběno s malou spotřebou energií. Má pozitivní bilanci CO2. Vyrobený m3 tepelné izolace "odbourá" cca 13 kg CO2. V České republice jsou aktuálně dvě výrobní linky v Kácově a v Hodoníně. Na trhu jsou dále známé certifikované konopné a lněné izolace z dovozu společnosti Steico.


Předchozí články tohoto seriálu najdete níže:
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 1.díl - Minerální vlna
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 2. díl - Dřevovláknité izolace
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 3.díl - Tepelná izolace z mineralizované celulózy

Zdroj: Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada
Autor: Josef Smola
Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků