hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Stavba - odhlučnění, odvlhčení, reakce na oheň

Moderní okna, 3. díl - Výhody a nevýhody hlíníkových oken

20. 12. 2022

Výplně stavebních otvorů z hliníku sestávají vždy ze dvou materiálů dvou hliníkových částí profilu a z můstku z neměkčeného PVC nebo polyamidu, který tvoří přerušení tepelného mostu a spojuje hliníkové části v jeden celek. Výroba oken a dveří se provádí obdobně jako u výrobků plastových v továrně v metráži vyráběných profilů, ze kterých se ve výrobně zhotoví konkrétní okno či dveře.

Výhody hlíníkových oken

V porovnání se dřevem a plastem bezkonkurenční statická odolnost a únosnost. Z toho plynoucí možnost zhotovení oken a dveří takových rozměrů, které při použití plastu ani dřeva nejsou možné.

Vytvoření rozsáhlých sestav, které jsou samonosné či případně nesené štíhlou nosnou konstrukcí z oceli nebo jiného vhodného materiálu. V porovnání se dřevem i plastem jsou hliníkové profily velmi štíhlé, což přispívá k elegantnímu vzhledu výrobků.

Naprostá odolnost vůči povětrnostním vlivům.

V porovnání s plastem a dřevem jsou lehčí, nezatěžují stavební konstrukci v takové míře jako plast či dřevo. Povrchová úprava profilů je značné variabilní, v případě potřeby je možné použít kompletní nabídku škály RAL či jiné obdobné barevné stupnice. Jakožto kov jsou v plné míře recyklovatelné.


Nevýhody hlíníkových oken

Vysoká pořizovací cena výrobků.
 
Stavebně fyzikální vlastnosti nedosahují, s výjimkou těch nejdokonalejších, ale také velmi drahých profilových skupin, hodnot srovnatelných se dřevem a plastem.
 


Zdroj článku: kniha Moderní okna

Moderní okna



Rubriky článků