hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Nová soutěž bude hledat energeticky úsporné stavby

18. 3. 2012

ilustrační foto

Energeticky úsporné stavby s výjimečnou konstrukční i architektonickou hodnotou chce vyzdvihovat nová česko-slovenská soutěž. Ode dneška lze přihlašovat projekty, které byly či budou v obou zemích dokončené v době mezi 1. lednem 2010 a 30. červnem 2012, řekli dnes pořadatelé novinářům.

 

Soutěž nazvaná Building Efficiency Awards (BEFFA, cena za efektivitu budov) chce kromě představování zajímavých architektonických projektů také připomínat evropskou směrnici 20-20-20 o energetické náročnosti budov. Směrnice znamená pro členské země závazek snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů a celkovou spotřebu energie alespoň o 20 procent a vytvářet k tomuto datu alespoň 20 procent energie z obnovitelných zdrojů.

Odborným garantem soutěže BEFFA je Vysoké učení technické v Brně. První kolo soutěže se v České a Slovenské republice uskuteční na úrovni krajů. Vítězné projekty krajských kol postoupí do česko-slovenského finále, které bude v listopadu 2012.

Finálového kola se budou moci zúčastnit ve zvláštní kategorii také studentské projekty, u nich není podmínkou jejich realizace. Zvlášť budou ve finále hodnoceny také dřevostavby přihlášené do kterékoli kategorie krajského kola. Více informací o soutěži je na adrese www.beffa.eu.

 

autor:ČTK



Rubriky článků