hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování stěn

Provětrávaná fasáda jako řešení zateplení zdiva po sanaci

19. 5. 2015

Zateplení obvodového zdiva kamennou vlnou podstatně sníží úniky energie, zvýší požární bezpečnost domu a přispěje i k útlumu hluku pronikajícího zvenčí do interiéru. I proto je oblíbeným řešením nejen u novostaveb, ale zejména i u rekonstrukcí. Problémem starších staveb však nebývají jen nedostatečné tepelněizolační vlastnosti zdiva, ale mnohdy je tu třeba řešit i vzlínající vlhkost, což vyžaduje provést hydroizolaci a sanaci zdiva. I po realizaci všech kroků potřebných k tomu, aby konstrukci stavby již neohrožovala vlhkost, se vyplatí nechat zdivu možnost volně dýchat. Řešením je v tomto případě provětrávaná fasáda. U sanovaného zdiva je přitom nutné jako provětrávané řešit i zateplení soklu, aby sanytr ze základového zdiva nepronikal do soklového obkladu.

 

Správně provedená provětrávaná fasáda umožňuje díky větrání udržovat optimální vlhkostní režim celého souvrství. O odvádění vodních par prostupujících izolací a nosnou konstrukcí objektu se stará mezera, která je součástí provětrávaného systému.

Montáž podle technického řešení roštů

Základem systému provětrávaných fasád jsou tepelněizolační desky, jež se montují v návaznosti na technickém řešení roštů pro osazení vnějšího obkladu. Při zateplení v podobě provětrávané fasády je tepelná izolace z kamenné vlny ROCKWOOL uchycena k nosné stěně nebo vložena mezi rošt. Konstrukce roštu je obvykle provedena z oceli, hliníku nebo dřeva.  Představuje spojení mezi nosnou konstrukcí s fasádním obkladem. Provedení roštů závisí na zvoleném druhu a formátu fasádního obkladu. Výběr materiálu pro rošt je ovlivněn požárními předpisy. Izolaci je možné k nosné stěně i mechanicky přikotvit.  Pohledové obložení fasády přitom může být ze skla, keramiky, kovu, dřeva, kamene, plastu, plechu a mnoha dalších materiálů.

Provětrávaná mezera o správné šířce

Mezi tepelnou izolací z kamenné vlny ROCKWOOL a obkladem je provětrávaná mezera, která zajišťuje odvádění  vodních par prostupujících izolací a nosnou zateplenou konstrukcí objektu. Její velikost přitom sehrává zásadní roli při spolehlivosti a funkčnosti tohoto systému. Aby v ní mohl vzduch volně proudit, je potřeba počítat se šířkou alespoň 4 cm, ideální velikost vzduchové mezery je 6 cm. Provětrávání přitom zásadním způsobem ovlivňuje i životnost fasádní konstrukce. Navíc v letních měsících větraná fasáda pomáhá konstrukci, jež je vystavena nadměrnému zahřívání, ochlazovat. To zpříjemní bydlení a dodá mu na komfortu.

Základem je tvarově stálá izolace s vysokou hustotou povrchu

Při řešení provětrávané fasády je důležitá správná volba izolace.   Izolační vrstva musí být z kvalitních tvarově stálých desek disponujících  dostatečnou hustotou povrchu, díky níž se zabrání pronikání proudícího vzduchu do hloubky desky. Výběr izolace závisí na konstrukčním řešení systému provětrávané fasády, na požadavcích z hlediska tepelného, akustického a protipožárního. Volbě izolace musí rovněž odpovídat způsob upevnění (kotvení).

Výborné řešení pro zateplení provětrané fasády představuje Venti MAX. Jedná se o desku z kamenné vlny s patentovanou dvouvrstvou strukturu. Horní tuhá vrstva o tloušťce do 2 cm odolává mechanickému namáhání a profukování. Venti MAX je nehořlavá, má dobré zvukoizolační vlastnosti, je paropropustná a odolná proti vlhkosti. V případě provětrávaných fasád se Venti MAX kotví pomocí talířových hmoždinek nebo držáků. Tato izolace je vhodná rovněž pro vkládání mezi kovové nebo dřevěné rošty.  Izolační desku Venti MAX lze využít i do sendvičového zdiva, kdy je přikotvena k nosné zdi pomocí spřahujících kotev opatřených distančními talířky. Desky lze pořídit jak v klasické podobě bez povrchové úpravy, tak s jednostranně lepenou černou netkanou sklotextilií, tzv. fleecem; izolační deska s fleecem má označení Venti MAX F. Tato izolace s povrchovou úpravou splňuje specifické optické a estetické požadavky. Díky tomu lze tyto desky využít i pro provětrávané fasády s viditelnými spárami a perforovaným obkladem.

 

Více informací naleznete na www.rockwool.cz.

 



Rubriky článků