hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování - obecné informace

Kde všude se skrývá pěnový polystyren?

4. 4. 2016

Kde všude se skrývá pěnový polystyren?

V helmách, sochách i obalech potravin

Pěnový polystyren je materiálem, který můžeme nalézt v mnoha oblastech našeho života - zateplujeme s ním naše domovy, stavíme z něj silnice, balíme do něj elektroniku, chráníme se jím při sportech a uchováváme v něm teplé pokrmy. To je jen zlomek z možností, jak je možné pěnový polystyren využít. Evropské sdružení výrobců polystyrenu (EUMEPS) přišlo se zastřešujícím názvem pro pěnový polystyren - Airpop, který by měl napomoci zákazníkům v orientaci mezi zateplovacími materiály po celé Evropě.
 

Polystyren ochrání zboží, jídlo i vaše zdraví

Ilustrační foto, použití pěnového polystyrenu jako obalový materiálKromě toho, že je pěnový polystyren nejoblíbenějším zateplovacím materiálem na českém trhu, hraje významnou úlohu také v mnoha dalších oblastech průmyslu a dokonce i v umění. Významné je například jeho použití v obalové technice. Díky výborné tvarovatelnosti EPS lze vyrobit obaly přesně na míru pro složitě tvarované výrobky a předejít tak jejich mechanickému poškození. S polystyrenovými obaly se setkáváme i v restauracích s nabídkou „take-away“ – díkytepelné izolaci pokrmy vydrží i přes cestu domů či do kanceláře stále příjemně teplé. Při výrobě obalů na potraviny hraje roli další důležitá vlastnost, a to zdravotní nezávadnost.

Ilustrační foto, použití pěnového polystyrenu v cyklistických helmáchObaly z pěnového polystyrenu jsou vcelku známé, polystyren ale najdete i tam, kde byste jej vůbec nehledali. Podílí se mimo jiné na ochraně lidského zdraví - vyrábí se z něho dětské autosedačky, podsedáky a cyklistické či lyžařské helmy. „Výrobky jako autosedačky nebo helmy chrání lidi díky unikátním vlastnostem pěnového polystyrenu – ten umožňuje lehkoukonstrukci výrobku, zároveň ale vysokou pevnost, díky čemuž poskytují vysokou ochranu, ale i pohodlí,“ říká předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Pěnový polystyren v moderním umění

Možná vás překvapí, že se pěnový polystyren využívá i v umění. Modely, sochy, kulisy a další prostorová díla díky EPS zdobí veřejná prostranství i výstavy. „Řada lidí to netuší, ale například i socha sv. Václava v pasáži Lucerna je vyrobena z pěnového polystyrenu. Podobnost se zateplovacími deskami byste v ní opravdu nehledali,“ odhaluje nečekané použití materiálu Pavel Zemene.

Ilustrační foto, použití pěnového polystyrenu jako stavební materiálPěnový polystyren v silničním stavitelství

Neméně užitečný je polystyren i v silničním stavitelství. Využívá se zejména při stavbách mostních nájezdů a dálnic s nedostatečně zpevněným podložím. Polystyrenové bloky navrstvené na nestabilní podklad zamezují propadu vrchní asfaltové vrstvy a zaručují dlouhodobou funkčnost bez nutných oprav. Pěnový polystyren se jako výplň podloží silnic natolik osvědčil, že byl použit i pro stavbu závodního okruhu Formule 1 v Šanghaji. Pro jízdu na polystyrenové silnici však není nutné navštěvovat dálný východ, najdete ji i na úseku D1 mezi Vyškovem a Mořicemi.

Proč zrovna Airpop?

Nový název Airpop je celoevropským zastřešujícím názvem dobře známého EPS. V České republice jsme se s pěnovým polystyrenem sice setkávali pod názvem EPS, v jiných zemích však bylo možné vidět označení Poresta, Styron, Lambdapor a další. Roztříštěnost názvů v různých zemích je díky iniciativě Evropské asociace výrobců pěnového polystyrenu EUMEPS překonána a nové označení Airpop tak boří dřívější bariéry a sjednocuje názvy produktů tohoto materiálu. „Nové označení Airpop pomáhá široké veřejnosti vnímat unikátní vlastnosti tohoto jedinečného materiálu. Jednotný název Airpop je vedle toho i jednoduchý, zapamatovatelný a vystihuje podstatu materiálu. Airpop je v podstatě sofistikovaně zpracovaný vzduch, jak napovídá poznámka v logu – engineered air. Pěnový polystyren je totiž z 98 % tvořen vzduchem,“ říká Pavel Zemene.

Zdroj a autor textu: Ing. Pavel Zemene, Ph.D.; Sdružení EPS ČR, Tiskové zprávy
Sdružení EPS ČR, logo

Sdružení EPS ČR
Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení EPS ČR má 13 členů, včetně zástupce Plastics Europe Brusel (www.plasticseurope.org) a dále 5 čestných členů. Reprezentuje tak většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v České republice. Roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy Kč při zpracování více než 50 tis. tun EPS. V posledních letech společnosti investovaly téměř 4 miliardy Kč do rozvoje a inovací. Zaměstnávají přes 1000 pracovníků.

Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v České a Slovenské republice. Sdružení úzce spolupracuje s příbuznými profesními organizacemi, školami, výzkumnými pracovišti, státními institucemi a s mnoha odborníky z různých oborů.

Sdružení EPS ČR je členem EUMEPS, Evropského sdružení výrobců EPS. Více informací naleznete na www.epscr.cz.


Rubriky článků