hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Pasivní domy

Podíl nových pasivních domů v ČR loni klesl na 4,3 procenta

5. 5. 2016

V Česku bylo loni postaveno zhruba 600 pasivních rodinných domů, meziročně o 40 procent méně. Na dnešním setkání s novináři o tom informovalo sdružení Šance pro budovy. Podíl pasivních domů na všech nově postavených domech klesl ze 7,2 procenta v roce 2014 na 4,3 procenta. Celkově jich je v tuzemsku téměř 2500.

 
Ilustrační foto, projekt pasivního domu, zdroj: internet
Jako pasivní dům se dá označit stavba, která má velmi nízkou spotřebu energie na vytápění. Klíčové je zpětné získávání tepla (tzv. rekuperace), kdy systém trubek vyměňuje vzduch a teplo zůstává uvnitř.
"Musím zdůraznit, že uvedená čísla jsou čistě orientační. V České republice neexistuje centrální evidence pasivních domů a my můžeme vycházet pouze z údajů Nové zelené úsporám. Pokud si někdo postaví pasivní dům mimo tento dotační program, nikde evidován není," uvedl ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta.

Loni přišlo celkem 418 žádostí o dotaci na pasivní dům. Minimálně dalších 30 procent jich bylo podle odhadu Šance pro budovy postaveno bez dotací. Podle údajů Českého statistického úřadu bylo loni v ČR dokončeno 13.890 bytů v rodinných domech, pasivní domy na tom měly podíl zhruba 4,3 procenta. Co se týče podílu na nově postavených domech, patří Česko do evropské špičky s Rakouskem a Belgií. Největší počet pasivních domů je v Německu, podle hrubého odhadu 40.000.

Počet certifikovaných budov v ČR loni meziročně vzrostl o 47 procent na 87, ještě v roce 2010 byly tři. Při certifikaci se posuzuje dopad budov na životní prostředí, například jak kvalitní mají energeticky úsporná opatření nebo jak hospodaří s vodou. Z celkového počtu 2,11 milionu metrů čtverečních těchto budov připadá 58,8 procenta na kanceláře. Následuje maloobchod s téměř čtvrtinovým podílem.


Autor a zdroj textu: ČTK



Rubriky článků