hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Stavebnictví, budovy

Co brání českému stavebnictví více růst?

29. 10. 2021

Vyššímu růstu stavebnictví brání nedostatek zaměstnanců, stavebních materiálů a jejich vysoké ceny. Pro některé firmy jsou tak zakázky natolik ztrátové, že od nich raději odstoupí. Uvedli to analytici, které dnes ČTK oslovila. Stavebnictví v červenci podle Českého statistického úřadu zpomalilo meziroční růst z červnových 6,5 procenta na 0,5 procenta. Analytici za celý rok očekávají růst v nižších jednotkách procent.


"Na rozdíl od průmyslu si stavebnictví v červenci připsalo jen půlprocentní meziroční nárůst. Slabší byly tentokrát především výsledky pozemního stavitelství, zatímco inženýrská výstavba si vedla přece jen lépe. Ve srovnání s červnem však byly výsledky stavebnictví celkově slabší," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba domů, bytů, průmyslových hal a skladů, v červenci meziročně klesla o 2,2 procenta. Inženýrské stavitelství, které tvoří především výstavba dopravní infrastruktury, o 6,8 procenta vzrostlo.

"Hlavním problémem stavebních firem zůstává nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků, který neumožňuje realizovat masu nahromaděných zakázek. Další překážkou se však postupně stávají vysoké ceny materiálů a stavebních prací, které brání v realizaci některých nasmlouvaných kontraktů. Pro firmy se některé tyto zakázky mohou stát za současných podmínek natolik ztrátové, že z nich raději odstoupí," uvedl dále Dufek.

Stavební firmy se potýkají s nedostatkem dělníků
Stavební firmy se potýkají s nedostatkem dělníků

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka stavební firmy preferují práce na větších projektech, které jsou často zadávány veřejným sektorem. "Naopak menší soukromé zakázky jsou vytěsňovány, protože na ně chybějí schválené rozpočty. Stavebním firmám se nedaří dodržovat schválené rozpočty, protože materiály rychle zdražují. To může vést k nedokončení mnoha projektů, u kterých dojdou finanční zdroje," upozornil Křeček.

Analytik Komerční banky František Táborský připomněl, že červencový růst o 0,5 procenta představuje nejhorší výsledek za poslední tři měsíce, ale stále je vysoko nad průměrem letošního roku. "Pro letošní rok očekáváme růst stavebnictví o 4,1 procenta. Pokud by však problémy přetrvávaly v takové míře, jaké naznačují červencová čísla, mohl by být růst o něco nižší," dodal Táborský.

 
Zdroj článku: České noviny


Štítky: Zajímavosti, Stavebnictví, budovy
Rubriky článků