hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavební produkce loni klesla o 7,6 procenta, od krize dál klesá

25. 4. 2013

Stavební produkce loni klesla meziročně o 7,6 procenta. Klesá nepřetržitě od začátku hospodářské krize. Nových bytů bylo zahájeno 23.853, je to o 13,4 procenta méně než roce 2011, nejvýraznější pokles zaznamenala výstavba v bytových domech. Vyplývá to z informací, které dnes na stavebních veletrzích v Brně zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).





Pozemní stavitelství loni kleslo o 6,5 procenta a inženýrské o deset procent. "Stavebnictví klesá nepřetržitě už čtvrtým rokem po sobě, aktuálně ze všech odvětví ekonomiky nejvíc. Chybí poptávka jak soukromého sektoru, tak veřejné finance," uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

V útlumu se nachází i bytová výstavba. "Počty zahájených bytů klesají již pátým rokem, největší propady lze pozorovat v kategorii bytových domů. U dokončených bytů došlo vloni po výrazném poklesu v roce 2011 k mírnému nárůstu," uvedla Petra Cuřínová z ČSÚ.

V roce 2012 byla v rodinných domech zahájena výstavba 14.399 bytů, což je o 15,6 procenta méně než v roce předcházejícím. U bytových domů činil tento pokles 19,8 procent, zahájeno jich bylo pouze 4022, což je nejméně v novodobé historii. Dokončeno bylo celkem 29.467 bytů, meziročně o 2,9 procenta více.

Nejčastěji se v rodinných domech v roce 2012 stavěly byty o velikosti 4+1, s obytnou plochou 94 metrů čtverečních, s průměrnými investičními náklady 3,26 milionu korun. "Na rozdíl od předchozích let, kdy byly bytové domy stavěny rychleji než domy rodinné, byla doba výstavby v roce 2012 u obou typů podobná - přibližně 42 měsíců," uvedla Cuřínová.

Podle stavebníků bude hospodářská krize v oboru pokračovat letos i v příštím roce. Vychází to z množství zakázek v oboru a nedostatku prorůstových opatření vlády. Řada firem z oboru zkrachovala, některé další musely propouštět.
.
.
.
.



autor: ČTK



Rubriky článků