hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Zelená úsporám pro rok 2013

23. 1. 2013

Podle návrhu Ministerstva životního prostředí bude možné již od srpna 2013 podávat první žádosti o dotace. Brány v potaz budou realizace započaté nejdříve od ledna 2013. V rámci této první (srpnové) výzvy bude v programu připraveno 1,4 miliardy korun.


nová zelená úsporámPři platnosti vyhlášky o požadavcích na energetickou náročnost budov bude první výzva s předpokládanou alokací (1,4 miliardy korun) vypsána již v březnu 2013. Žadatelé tedy budou mít do srpna dostatek času k připravení si a zpracování potřebné projektové dokumentace.

"Očekávaný výnos z aukcí emisních povolenek, ze kterých bude program Nová zelená úsporám financovaný, je 28 miliard korun. Samozřejmě přesná suma závisí na výsledku aukce," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Podle předběžných nárhů Ministerstva životního prostředí půjde 70% celkové částky na dotace rodinných domů. Zbylých 30% poputuje pro budovy veřejné služby.

Žádat o dotace můžete před realizací i po realizaci, s tím, že budou uznány náklady vynaložené od 1. ledna 2013. Požádat o dotaci bude možné na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí nebo také elektronicky.

Žadatelům o dotace z programu Nová zelená úsporám je k dispozici bezplatná informační linka 800 260 500 (PO - PÁ od 7:30 do 16:00) a stránky www.nova-zelenausporam.cz.

Žadatelem může být prakticky kdokoli. Vlastníci rodinných a bytových domů, tzn. fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, města a obce (včetně městských částí), podnikatelské subjekty, případně další právnické osoby.

"Nová zelená úsporám ušetří obcím peníze, které by ze svých rozpočtů musely investovat do rekonstrukcí. Zároveň přispěje k lepšímu vzhledu sídel," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Výsledky programu Zelená úsporám

Doba trvání ZÚ: 2009 - 2013
Za poslední dva roky proplaceno: cca 17 mld. Kč
2011 sanace programu s velkým deficitem
2012 aktivní finanční bilance programu
K 26.11.2012 proplaceno celkem: 72 762 žádostí
19 026 mld. Kč
Všechny řádně podané žádosti jsou finančně pokryty

Nová Zelená úsporám

Klíčový prorůstový program pro českou ekonomiku
Vysoký multiplikační efekt, pákování veřejné podpory se soukromými zdroji
Rychlé rozhýbání stavebnictví, návazně výroby, dopravy a dalších
služeb v jednotlivých regionech ČR
Rychlý přínos do české ekonomiky s regionálním účinkem v
zaměstnanosti, výrobě a službách
Racionální přístup k životnímu prostředí - ekologické = ekonomické pro
občana i pro stát

 

 




zdroje: mzp.cz, zelenausporam.cz

autor: izolace-info.cz



Rubriky článků