hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavebnictví sráží vládní škrty i slabá poptávka domácností

6. 11. 2012

Údaje o pokračujícím poklesu tuzemského stavebnictví už žádného analytika nepřekvapí. Stejně tak se již ale stalo pravidlem, že nikdo nedokáže odhadnout, kdy se čeští stavaři odrazí ode dna. Sektor škrtí vládní úsporná opatření i slabá poptávka domácností. ČTK to dnes zjistila mezi analytiky.

 

Stavební výroba v Česku se v září meziročně snížila o 10,6 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Propad, který trvá od začátku roku, se tak dál prohloubil ze srpnového poklesu o 4,7 procenta.

"Útlum pokračuje jak v pozemním, tak především inženýrském stavitelství v důsledku přetrvávajícího nedostatku soukromých i veřejných zakázek," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš se obává, že krizi odvětví ještě víc prohloubí chystaný úsporný rozpočet státu na rok 2013. "Sestupný trend bude pokračovat i v následujícím období, protože vláda oproti slibům připravuje další škrty v investicích, zejména v oblasti dopravní infrastruktury a ve spolufinancování programů z fondů Evropské unie," sdělil ČTK šéf stavařského svazu.

Úspornější návrh pro stavebnictví znamená, že v blízké budoucnosti obor nedostane šanci na nový růst, a zůstane tak sektorem sužovaným útlumem domácí ekonomiky, soudí analytik Patria Finance Tomáš Vlk.




autor: ČTK



Rubriky článků