hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Dodatečná izolace sklepních stěn

19. 7. 2012

Zvnějšku se sklepní stěny izolují většinou jen při sanacích. Vnitřní izolace se provádí v případě, že se má ze sklepních místností stát obytný prostor

 

Většina sklepů ve staré zástavbě není vytápěná. Jestliže se sklep nepoužívá k bydlení, stačí strop polepit na spodní straně izolačním materiálem (viz článek Izolace sklepního stropu zespodu). Jinak je tomu, když se má vytvořit obytný prostor, například když si děti ve sklepě přejí mít své království nebo se z něj má udělat sauna nebo místnost pro hobby. Potom se nevyplatí dávat chybějící izolaci nákladně a náročně na vnější stěnu, protože byste museli odebrat zeminu až k základům. V takovém případě je vhodné vnitřně zateplit jen ty prostory, které se budou vytápět.

.

TIP

Jak silně izolovat?

Pro sklepnístěny, které sousedí se zemí, doporučujeme minimální tepelnou ochranu 0,38 W/m2K. Toho docílíte například 120mm vnější izolační vrstvou s izolačním materiálem STV 035. Nutno brát opět v úvahu materiál a tloušťku stávající zdi. Jestliže však přestavujete jen jednu místnost a tu byste rádi izolovali zevnitř, potom může být síla izolace tenčí, abyste neztratili příliš užitné plochy. 

Vnitřní zateplení

Vnitřní zateplení sklepních stěn se musí provést parotěsně, protože vnější strana trvale vlhne zeminou. Tam nic nevyschne. Také v suchých sklepech byste pro jistotu měli obvodové zdi na jejich vnitřní straně nejdříve izolovat proti vlhkosti, například izolační stěrkou, kterou jednoduše natřete. Jako izolace se hodí vlhkovzdorné desky z tvrdé pěny, například z extrudovaného polystyrénu. Tyto izolační desky jsou také relativně odolné vůči vodní páře, takže paropropustná folie už většinou nebývá nutná. Pro jistotu byste se však měli u prodejce stavebních materiálů nebo výrobce izolačních materiálů informovat, zda se paropropustná folie doporučuje či ne.

Zde zobrazené zelené tvrdé pěnové desky z extrudovaného polystyrenu můžete lepit lepicím tmelem přímo na stěnu. Mají drážku a péro, a proto do sebe zapadnou. Jestliže má místnost okno, měli byste rovněž izolovat špalety. Vzhledem k tomu, že povrchová teplota neizolovaných špalet je nízká, hrozí zde nebezpečí kondenzační vody. Omítka by mohla provlhnout a vytvořit příznivé podmínky pro plísně.

Zateplení sklepa zevnitř

Nanášení lepícího tmelu na izolaci

1 Lepicí tmel naneste v polštářcích na zadní stranu desek z extrudované tvrdé pěny. Tím se dajísrovnat i menší nerovnosti stěny.

Lepení desek na stěnu

2 Řady desek nalepte na suchou a čistou stěnu.

Aplikace perlinky a stěrkovacího tmelu

3 Pokud stěnu hodláte obložit nebo štukovat, po celé ploše vložte do vrstvy stěrkového tmelu armovací tkaninu - perlinku. Pruhy tkaniny se musejí překrývat asi 10 cm a je třeba je natáhnout 2mm vrstvou stěrkovacího tmelu.

Obkládání stěn


4 Nyní už můžete obkládat. Pokud byste chtěli tapetovat nebo natírat, flexibilním lepidlem nalepte na izolaci sádrokartonové desky.

Zateplení podlahy

Když sklepní místnosti přestavujete na obytné, potom by rovněž podlaha měla dostat nové zateplení a izolaci. Budete tak chráněni před vlhkostí a chladem. Také zde můžete podlahu natřít izolační stěrkou anebo na ni nastudeno přilepit těsnicí fólii. Na to přijde tenká vrstva tepelné izolace, rovněž z vlhkovzdorných desek z tvrdé pěny. Potěr je nejlepší provést suchou cestou. Má to tu výhodu, že se do sklepa nedostane žádná dodatečná vlhkost.

Zateplení vnějších stěn

U novostaveb se dnes sklepní stěny tepelně izolují zvenčí. Hovoří se o takzvané obvodové izolaci. Lze ji provést i dodatečně, má to však smysl pouze tehdy, když se zemina musí tak jako tak odebrat, protože z vnějšku vniká vlhko a svislá izolace proti vlhkosti se musí obnovit od základu až po úroveň zeminy.

Zateplení sklepa zvenčí

Zateplení sklepa zvenčí

1 Mokrá sklepní stěna se proti vlhkosti izoluje 4-5mm silnou bitumenovou stěrkovou hmotou.

 

Zateplení sklepa zvenčí

2 Na uschlou izolaci nalepíte vlhkovzdorné izolační desky s bitumenovými polštářky. Hrany izolačních desekbývají většinou opatřeny drážkou a pérem. Pokládejte desky těsně vedle sebe na vazbu.

 

 

Zdroj článku: Zateplování domu; zdroj obrázků: ytong.cz


Ilustrační foto














autor: Jan Vašut/KČ



Rubriky článků