hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Zelená úsporám poskytne na zateplování veřejných budov 200 mil.Kč

28. 5. 2012

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlenilo v programu Zelená úsporám na úspory energií ve veřejných budovách prvních 200 milionů korun. Umožnila to aktivní bilance programu. Na všechny veřejné stavby se ale nedostane. Smůlu mají například ministerstva. MŽP to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

"Dotacemi budou podporovány budovy sociálního, školského či kulturního sektoru, tedy především školy a mateřské školky, pečovatelské domy pro seniory nebo zdravotnická zařízení," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Vyčleněné peníze naopak nemají sloužit na energetické úspory ministerstev a dalších státních budov.

Zelená úsporám nabídla žadatelům na zateplení a nákup efektivnějších kotlů 20 miliard korun během tří let. Zájem o dotace před rokem a půl převýšil finanční možnosti programu o osm miliard, ministerstvo proto přestalo žádosti přijímat a nevyhovělo tehdy ani žádostem o dotace na energetické úspory veřejných budov. Další peníze převedlo z fondu na likvidaci autovraků.

Současná aktivní bilance programu, z něhož již příjemci dostali kolem 14 miliard korun, umožňuje alokovat ve prospěch veřejných budov prvních 200 miliónů.

autor:ČTK



Rubriky článků