hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Dvě třetiny šéfů českých stavebních firem očekávají pokles tržeb

17. 5. 2012

Dvě třetiny tuzemských stavebních firem letos očekávají pokles tržeb, a to napříč odvětvím. V roce 2013 odhaduje ve stavebnictví růst výnosů 45 procent ředitelů, vyplývá z dnes zveřejněného průzkumu společnosti CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.

 

"Konsistentní pokles optimismu ohledně dalšího vývoje českého stavebnictví mezi řediteli stavebních společností pokračuje již několik čtvrtletí v řadě," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Příčinou je dlouhodobý pokles veřejných i soukromých zakázek a slabší výkon ekonomiky.

"Trochu dobrou zprávou snad je, že výrazně negativní lednová očekávání přece jen s nástupem jara začala pomalu roztávat," komentoval analýzu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Stavební manažeři odhadují v aktuálním průzkumu letošní pokles odvětví o dalších 7,5 procenta, v lednu předpovídali snížení výkonu odvětví o 9,2 procenta.

Velké firmy považují v současnosti za nejefektivnější cestu k získání zakázek výběrová řízení. Šéfové středních a malých firem naopak upřednostňují osobní kontakty. Jen jeden ze dvou ředitelů se domnívá, že je možné získat zakázku bez úplatku.

Problémy ve stavebnictví směřují k dalšímu zostření konkurence, cenové válce a bezskrupulóznímu chování, dodavatelů i zadavatelů, soudí ředitel strategie stavební firmy Chládek a Tintěra Ondřej Chládek. "Bez nadsázky je možné tvrdit, že proces 'pročišťování' stavebního trhu, tedy vyrovnání disproporce mezi nabídkou a poptávkou, v roce 2012 bude pro naprostou většinu stavebních firem bojem o přežití," poznamenal manažer.

Stavební výroba v Česku podle Českého statistického úřadu v březnu zpomalila meziroční pokles na 8,9 procenta po únorovém propadu o 16 procent. 

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

autor: ČTK



Rubriky článků