hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavební výroba v březnu zpomalila pokles na 8,9 pct

11. 5. 2012

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční pokles na 8,9 procenta po únorovém propadu o 16 procent. V porovnání s loňským březnem se začalo stavět o 6,2 procenta méně bytů a o 19,8 procenta méně jich bylo dokončeno, uvedl dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se březnová stavební výroba snížila o 7,7 procenta. Očištěná od sezonních vlivů byla podle statistiků meziměsíčně vyšší o 3,7 procenta. V pozemním stavitelství produkce meziročně klesla o 3,4 procenta a v inženýrském stavitelství o 22,8 procenta.

"Stavební produkce od počátku roku do konce března klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 34,4 procenta," doplnili statistici.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky březnové údaje o stavebnictví nepřinesly nic nového. Všechny indikátory ukazují na přetrvávající útlum. "Problémy stavebního sektoru jsou nicméně dlouhodobé a odráží nízkou výkonnost české ekonomiky - nižší investiční aktivitu soukromého sektoru i škrty ve veřejných výdajích na infrastrukturní projekty," míní Frayer.

Úřady ve třetím letošním měsíci vydaly 7795 stavebních povolení, což je meziročně o 8,8 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb byla 24,7 miliardy korun, proti loňskému březnu tak klesla o 25,9 procenta.

Investoři zahájili v březnu stavbu 2254 bytů. V rodinných domech jejich počet klesl o 14,8 procenta, naopak v bytových domech jich přibylo o 55,3 procenta. Dokončeno pak bylo v březnu podle ČSÚ 1562 bytů. V rodinných domech jejich počet klesl o 12,3 procenta a v bytových domech o 48,1 procenta.

Analytik ČSOB Petr Dufek uvedl, že stavebnictví chybí zakázky, a to jak veřejné, tak soukromé, a tak nic jiného než další pokles se ani čekat nedá. "Propad výroby, pokles zaměstnanosti a nejistota je proto scénářem pro stavební firmy i v dalších měsících letošního roku... a nejspíše i v roce 2013," dodal analytik.

Těžkou situaci ve stavebnictví podle Frayera dokládá i vývoj zaměstnanosti. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v březnu meziročně snížil o 4,6 procenta, jejich průměrná měsíční mzda meziročně ale vzrostla o 7,7 procenta na 28.959 Kč.

Statistici dnes zveřejnili i údaje o stavební produkci za letošní první čtvrtletí. V tomto období byla stavební výroba meziročně nižší o 10,2 procenta. V pozemním stavitelství se propadla o 5,8 procenta a v inženýrském o 22,8 procenta. Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci měly od ledna do března meziročně o 13,7 procenta méně zakázek, v Česku jich uzavřely 7599 a jejich celková hodnota byla 24,5 miliardy Kč, což je proti stejnému loňskému období o 51,1 procenta méně.

"Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky v 1. čtvrtletí 2012 činila 3,2 milionu Kč a byla meziročně o 43,3 procenta nižší," uvedl ČSÚ.

.

.

.

.

.

.

 

autor: ČTK



Rubriky článků