hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Bytová výstavba v Česku byla loni nejnižší od roku 1997

26. 4. 2012

Nová bytová výstavba v Česku byla loni nejnižší od roku 1997. Zahájena byla stavba 27.535 bytů, což je meziročně o 2,1 procenta méně. Nejvíce se stavěly byty v rodinných domech, jichž bylo loni 17.060, což je téměř 62 procent všech zahájených staveb bytů. Vyplývá to z informací, které dnes na stavebních veletrzích v Brně zveřejnili zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni klesl i počet dokončených bytů na 28.630. Je nejnižší od roku 2003.

 

Podle ČSÚ na stavebnictví dopadají státní úspory. "I velké firmy dnes usilují o relativně menší zakázky," uvedl Radek Matějka z ČSÚ. Ve stavebnictví klesají všechny sledované kategorie, objem uzavíraných zakázek nebo počet zaměstnanců ve stavebnictví. "Budoucnost českého stavebnictví nesignalizuje žádné zásadní zlepšení. Počet nově uzavíraných stavebních zakázek sice roste, ale jejich hodnota klesá," uvedl Matějka.

Loni klesala výstavba nových bytů v bytových domech, u nástaveb, přístaveb a vestaveb k bytovým domům a u bytů získaných stavebními úpravami nebytových prostor. Naopak bytů zahájených v rodinných domech bylo o 2,7 procenta více. Vzrostl počet bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k rodinným domům o pět procent a bytů v domovech pro seniory a domovech-penzionech o 30,7 procenta.

Nejvíce se začalo stavět ve Středočeském kraji. Následoval Jihomoravský kraj a Praha. Nejméně staveb bytů bylo zahájeno v Karlovarském kraji, kde jich bylo pouze 728. Ve většině krajů představují nové byty zahájené v rodinných domech více než 55 procent všech bytů. Výjimkou je Praha, kde tradičně převažují byty v bytových domech.

Loni bylo v Česku dokončeno 28.630 nových bytů. Více než polovina z nich byla v rodinných domech. V meziročním srovnání počet dokončených bytů poklesl o 21,4 procenta. Nárůst statistici zaznamenali jen u bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k bytovým domům. Ve všech ostatních kategoriích zaznamenali pokles. Nejvýraznější byl u nových bytů dokončených v bytových domech o 40,6 procenta a u bytů v domovech-penzionech a domovech pro seniory.

Nejvíce bylo dokončených čtyřpokojových a pětipokojových bytů, které dohromady tvořily více než polovinu výstavby. Nejmenší byty, garsoniéry a jednopokojové, nedosahují ani 11 procent z počtu dokončených bytů.

Průměrná doba výstavby jedné dokončené budovy byla loni 43 měsíců. Jeden rodinný dům se stavěl v průměru 42,5 měsíce, výstavba jednoho bytového domu trvala průměrně téměř o rok méně. Nejdéle trvala výstavba nástaveb, přístaveb a vestaveb k rodinným domům, v průměru pět let.

Pořizovací hodnota všech nově dokončených bytů v ČR dosáhla loni hodnoty 76,3 miliardy korun. V porovnání s rokem 2010 je to o 23,5 procenta méně. Průměrné pořizovací náklady připadající na jeden byt se loni snížily o 2,6 procenta na 2,67 milionu korun. Ceny se snížily hlavně u bytů v bytových domech, a to o pětinu na 2,04 milionu.

 

 

 

 

 

autor: ČTK



Rubriky článků