hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Minimální mzdové tarify v českém stavebnictví vzrostou o 1,9 pct

8. 3. 2012

Minimální mzdové tarify tuzemských stavařů od 1. dubna vzrostou o 1,9 procenta. Počítá s tím dodatek ke kolektivní smlouvě, který dnes podepsal Odborový svaz Stavba a Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí stavebních odborů Miroslav Svoboda. Odboráři původně žádali růst mezd o pět procent, zaměstnavatelé navrhovali zmrazení mezd.



Dnešní dohodě předcházely dvě neúspěšné schůzky vyjednávacích týmů, společnou řeč poté nenašli na společném jednání ani šéfové obou svazů. Do vyjednávání následně vstoupil zprostředkovatel.

Kolektivní vyjednávání v mnoha stavebních podnicích se bude odvíjet právě od dohody na úrovni odvětví. Například zaměstnanci Skansky, Metrostavu a Eurovie CS už ale ví, že se letos plošného zvýšení mezd nedočkají. Ve společnosti Strabag si pracovníci v dělnických profesích polepší o tři procenta, ostatní zaměstnanci o 2,5 procenta.

Minimální mzdové tarify jsou obdobou minimální mzdy. Určují hranici, pod kterou by mzda v odvětví neměla klesnout. Pro firmy ale dojednaný výsledek není závazný.

Tuzemské stavebnictví se potýká s dlouhodobým propadem a nedostatkem zakázek. Výkon odvětví v roce 2011 klesl o 3,1 procenta. Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně snížil o 5,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,5 procenta na 29.206 korun.

Meziroční inflace v únoru stoupla podle odhadů analytiků v průměru na 3,7 procenta. Důvodem jsou podle ekonomů rostoucí ceny potravin a pohonných hmot. V lednu zrychlila meziroční míra inflace růst na 3,5 procenta po prosincovém 2,4 procenta.







autor: ČTK



Rubriky článků