hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Velké realitní kanceláře loni zprostředkovaly větší objem obchodů

26. 1. 2012

Dvě z největších realitních sítí v Česku hlásí za rok 2011 zvýšení objemu zprostředkovaných obchodů. Společnost RE/MAX Česká republika prodala domy, byty a pozemky za 9,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 21 procent. Konkurenční realitní kancelář M&M Reality zvýšila prodeje o 26 procent na 12 miliard korun. Obě firmy to dnes sdělily ČTK.

 

"Loňský rok je ukázkou toho, že ne všechna pesimistická očekávání se naplňují," uvedl výkonný ředitel a prezident RE/MAX Česká republika David Krajný

Objem prodaných nemovitostí není totožný s vývojem marží realitních kanceláří. Jejich odměny za zprostředkování prodejů loni v Česku klesly zhruba o tři procenta na pět miliard korun, vyplývá z nedávno zveřejněného průzkumu společnosti MindBridge Consulting, který si objednal RE/MAX.

Tuzemskému realitnímu trhu loni nahrávala také vstřícnost bank při poskytování hypoték. Banky podle ministerstva pro místní rozvoj poskytly v roce 2011 občanům 71.088 hypotečních úvěrů za 119 miliard korun. To je v meziročním srovnání 40procentní nárůst finančního objemu nově poskytnutých úvěrů.

Na českém trhu s nemovitostmi na bydlení panují obavy z vývoje v letošním roce. Banky budou podle MindBridge Consulting pravděpodobně přísněji posuzovat žádosti o hypotéky, lidé budou mít kvůli vládním reformám míň peněz na utrácení.





autor: ČTK



Rubriky článků