hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Investice do podnikatelských nemovitostí ve střední Evropě rostou

24. 6. 2011

Investoři utratili za podnikatelské nemovitosti na středoevropských trzích od začátku roku 2,1 miliardy eur, tedy asi 51 miliard korun. V loňském druhém pololetí činily investice v regionu 1,8 miliardy eur (kolem 44 miliard korun). Objem investic rostl i v Česku. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield.

 


V Česku investoři v první polovině letošního roku koupili komerční nemovitosti za 744 milionů eur (zhruba 18 miliard korun), v minulém pololetí se uskutečnily obchody za 295 milionů eur (přibližně sedm miliard korun). Realitní trh rostl i v Maďarsku, naopak v Polsku vykázal pokles.

Na žádném středoevropském trhu transakční aktivita stále není na pětiletém průměru, analytici jsou přesto optimističtí. "Objem investic v roce 2011 překoná i ty nejoptimističtější lednové předpovědi. V létě proběhne na českém a slovenském trhu několik v současnosti avizovaných velkých transakcí v oboru maloobchodních, kancelářských i průmyslových prostor," uvedl James Chapman z Cushman & Wakefield v ČR a na Slovensku. Domácí investoři podle něj pokračují v nákupech, významný nárůst aktivity ale vyvolal hlavně návrat zahraničních investorů.

Z tuzemských investorů byla i v letošním prvním pololetí nejaktivnější skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Letos v Česku a na Slovensku koupila 14 obchodních areálů zahrnujících řetězce Family Centrum a Penny Market. CPI za ně rakouské firmě Real4You zaplatila 1,6 miliardy korun.





340

 



autor: ČTK

 



Rubriky článků