hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Fond bydlení možná získá na opravy bytových domů miliardu Kč

20. 2. 2011

Majitelům bytových domů opět svitla naděje, že budou moci na jejich opravy a modernizace získat od státu dotace na úroky. Porada ekonomických ministrů už projednala, že by na tento účel mohla jít v letošním roce miliarda korun. Program Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení by tak mohl znovu začít přijímat žádosti o dotace. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.



Po ekonomických ministrech bude o návrhu na miliardu korun pro program ještě jednat tripartita, pak ho dostane na stůl celá vláda. Program kvůli nedostatku peněz letos přijímání žádostí o úrokové dotace zastavil.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve prospěch programu argumentuje jeho ekonomickou výhodností. Jedna miliarda korun vložená na modernizace a zateplování bytových domů prý v dalších letech přinese do státního rozpočtu 1,5 miliardy korun na daních. Stejná investovaná částka do programu znamená zajištění zhruba 10.000 pracovních míst.

Předloni stát dotoval úroky z úvěrů na revitalizaci panelových domů částkou 2,6 miliardy korun. V roce 2010 to byla miliarda korun, kterou stačili žadatelé vyčerpat do loňského srpna. Pak se příjem žádostí kvůli nedostatku prostředků zastavil.

Program původně poskytoval ještě pod názvem Panel úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů. Od roku 2009 z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů.









autor: ČTK



Rubriky článků