hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Vláda projednává novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Otevře dveře agrovoltaice

16. 11. 2023

Vláda se na svém dnešním zasedání zabývá právním předpisem, který do českého právního řádu zavádí koncept agrovoltaiky. Solární asociace tento krok dlouhodobě podporuje.


„Agrovoltaika je ideálním nástrojem pro diverzifikaci zdrojů výroby energie. Dává možnost zemědělcům snížit spotřebu energie a zároveň i ochránit plody před následky změn klimatu a výrazně pomůže dekarbonizovat sektor zemědělství. Věříme, že zákon bude brzy schválen v takové podobě, jež odstraní poslední bariéry, které dnes brání využití agrovoltaického konceptu. Česko, jako průmyslová země, nemůže spoléhat pouze na výrobu solární energie na střechách a agrovoltaika umožňuje vyrábět solární energii bez ztráty zemědělské půdy,“ uvedl k tomu pro média Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.

Vláda vyjádřila podporu pro agrovoltaiku
Vláda vyjádřila podporu pro agrovoltaiku


Jiří Bím, vedoucí sekce agrovoltaiky v Solární asociaci pak dodává: „Česko má šanci být jedním z evropských lídrů co se týče správného zákonného ukotvení dvojitého využití půdy. Zároveň však zatím vláda trvá na omezení agrovoltaiky na velice úzkou skupinu plodin. Věříme, že zákonodárci umožní využít agrovoltaiku tak, jak to dnes vidíme třeba v Německu, Rakousku či dalších zemích světa. Například z Rakouska víme, že dobře funguje instalace vertikálních konstrukcí panelů v kombinaci s běžnými polními plodinami. Kromě toho upozorňujeme na to, že neupraví-li se zákon směrem k návaznosti na územní plány, tak hrozí, že se velké množství projektů z různých důvodů nebude moci realizovat.“



Zdroj článku: Solární asociace



Rubriky článků