hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Ptáci klovou do fasády: jak na prevenci a opravu škod

11. 8. 2023

Ptáci snažící se vyklovat díry ve fasádě a zahnízdit představují problém, který je třeba při zateplování a údržbě budov efektivně vyřešit. Existuje celá řada teorií vysvětlujících tento jev, avšak žádná z nich není seriózně podložena. Jaký izolant nemají ptáci rádi? Jak je od hnízdění a klování do fasády odradit? Dozvíte se v článku.


Častěji lze tento jev vypozorovat u zateplení z polystyrenu (EPS), které má na poklepání dunivý zvuk. Minerální vata díky své struktuře a hmotnosti působí naopak jako pevný a hutný materiál, který ptactvo tak nepřitahuje. Nelze však jednoznačně říct, že ten či onen izolant je z hlediska prevence klování a zahnízdění vhodnější, a už vůbec nelze na základě těchto domněnek izolant vybírat.

Více než na popularitu mezi ptactvem je třeba hledět na tepelněizolační vlastnosti, nehořlavost a schopnost tlumit hluk z ulice.


Prevence šetří náklady na pozdější opravy fasády

Poškození fasády ptáky je ideální řešit preventivními opatřeními. Ta se liší v závislosti na konkrétní situaci a druhu ptáků, které se snažíte od zahnízdění odradit. Metody, jako jsou makety dravců nebo siluety letícího dravce, mohou být účinné v krátkodobém horizontu. Ptáci se ale mohou časem naučit, že nepředstavují skutečné nebezpečí a přestanou se maket bát.

Ptáci nemusí představovat pro fasády tak velké riziko, jako by se mohlo zdát
Ptáci nemusí představovat pro fasády tak velké riziko, jako by se mohlo zdát


Jako dlouhodobé řešení jsou vhodnější ochranné sítě a zábrany proti ptactvu, které fyzicky brání ptákům v přistání na fasádě. Ty jsou vhodné zejména pro balkóny, lodžie, okna, vikýře a podobné konstrukce, kde je jejich umístění technicky smysluplné.

V případě říms, atik a ozdobných prvků je možné použít ochranné hroty, které ptákům znemožní jakoukoli aktivitu, ale zároveň jim neublíží. Konkrétní opatření je dobré přizpůsobit místním podmínkám, ptáci například častěji poškozují fasády v místech, kde se nachází vzrostlé stromy.


Pozor na dodržování zákona

Při zateplování budov a jejich údržbě je nutné dodržovat zákony. V tomto případě je třeba být na pozoru, když se ve ventilačních otvorech a štěrbinách uhnízdí chráněné druhy ptactva. Ty rozhodně nemůžete jen tak vyhnat a jejich hnízdo odstranit.

Je nutné zachovat všechny prostupné ventilační otvory a provětrávací štěrbiny s dostatečnými rozměry, které jim umožní hnízdění. Pokud není možné zachovat tyto otvory a štěrbiny, lze je nahradit prefabrikáty s otvory (budkami), úpravami říms nebo jinými stavebně-technickými opatřeními.

Porušení těchto pravidel nejenže představuje porušení zákona, ale zároveň zvyšuje riziko, že se ptáci budou pokoušet vrátit a poškodí novou fasádu. Pokud jim umožníte zahnízdit v budkách, které instalujete tam, kde nikomu nevadí, máte problém vyřešený.


Škody lze snadno opravit, netřeba se ptáků bát

V případě, že dojde k poškození fasády ptáky, lze škody snadno opravit. Obyčejně stačí vyříznout poškozenou část fasády včetně izolantu a nahradit jej novým. S opravou poradí dodavatel fasádního řešení (ETICS), postupy se totiž liší v závislosti na druhu materiálu.

Fasády jsou mnohem více ohroženy vandalismem a rizikem požáru než působením opeřenců. Nechte ptáky žít!



Zdroj článku: AVMI




Rubriky článků