hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl rekordních 12 procent

9. 5. 2023

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent. Zvýšil se tak z deseti procent o rok dříve, vyplývá ze zprávy nezávislé organizace Ember. Loňský rok tak podle zprávy mohl znamenat vrchol emisí oxidu uhličitého (CO2) z energetického sektoru, který je největším znečišťovatelem ovzduší.

Všechny obnovitelné zdroje spolu s jadernou energií loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 39 procent. Růst podílu elektřiny vyroběné z větru a slunce uspokojil až 80 procent růstu celosvětové poptávky po elektřině.

Výroba elektřiny z uhlí se loni zvýšila o 1,1 procenta. Kvůli krizi na trhu s plynem některé země znovu spustily své staré uhelné elektrárny, aby uspokojily poptávku. Výroba elektřiny z plynu klesla o 0,2 procenta, neboť vysoké ceny zdražily využívání tohoto paliva.
 
Obnovitelné zdroje energie mají čím dál tím větší podíl na výrobě elektřiny
Obnovitelné zdroje energie mají čím dál tím větší podíl na výrobě elektřiny
 
Emise oxidu uhličitého z energetického sektoru se loni zvýšily o 1,3 procenta, ale tempo růstu zpomalilo kvůli vyšší produkci z větru a slunce. Kdyby elektřina z větrných a solárních elektráren pocházela z fosilních paliv, byly by emise vyšší o 20 procent, uvádí zpráva.

Organizace Ember odhaduje, že výroba elektřiny z fosilních paliv letos klesne o 0,3 procenta. V následujících letech by měl být pokles ještě vyšší, protože bude spuštěno více solárních a větrných elektráren.

Ember ve svém každoročním přehledu zkoumá údaje ze 78 zemí, které se na celosvětové poptávce po elektřině podílejí 93 procenty, upozornila agentura Reuters.

Zdroj článku: Enviweb

Rubriky článků