hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

URSA CZ s.r.o.
Pražská 16, 102 21 Praha
Telefon: +420 281 017 374
Email: ursa.cz@ursa.com
Web: www.ursa.cz

Stále řešíte, jak ušetřit peníze na energiích? Zateplete svůj dům či byt a snižte spotřebu tepla až o 80 %!

20. 2. 2023

Češi přemýšlí, jak ulehčit své peněžence a snížit rostoucí účty za vytápění. V první řadě by ale měli řešit zateplení svých domovů. To může přinést zásadní změnu, kterou pocítí ihned nejen v interiéru, ale i ve svých peněženkách. Správně zateplený dům či byt dokáže totiž snížit spotřebu tepla až o 80 %. Pokud se tedy pro zateplení rozhodnete, jde sice zprvu o větší investici, ale její návratnost je v dnešní době mnohem rychlejší. Nenechte se odradit a zateplete svůj dům ještě dnes! 

Existuje mnoho způsobů, jak renovovat dům, aby byl úspornější. Uvažovat nad tím by měli především obyvatelé starších domů, mezi které se mnohdy řadí senioři. Právě takové budovy mají často veliké tepelné ztráty. Současné extrémní zdražování energií tím pádem dopadá nejvíce na sociálně slabší domácnosti. Pokud se rozhodnou situaci řešit, je potřeba zprvu myslet na zateplení objektu. V případě, že chcete mít úspornější stavbu, mělo by se tak jednat o první krok.

Plánujete izolovat dům? Nechte si poradit od odborníků ze společnosti URSA
Plánujete izolovat dům? Nechte si poradit od odborníků ze společnosti URSA


Na izolaci se nevyplatí šetřit

Češi podle statistik na izolaci domů šetří a v průměru např. fasádu zateplují jen 13,5 centimetry izolace, což nezaručuje dostatečnou úsporu. Aby lidé skutečně zaznamenali znatelný rozdíl, je doporučována tloušťka izolace alespoň 20 cm. Při současném růstu cen energií dokonce až 28 cm. „Pokud chcete skutečně dosáhnout nízkoenergetického standardu, měli byste volit větší tloušťky. Smysl má zateplovat i po etapách než izolovat celý dům tenkou vrstvou naráz,“ vysvětluje Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA a dodává: „Tepelná izolace dokáže snížit spotřebu tepla o desítky procent, konkrétně o 30 až 80 % v závislosti na rozsahu, typu zateplení a izolačním materiálu.“

Bez kvalitní izolace dům i při sebelepší koncepci a použitých technologiích nikdy úsporný nebude. To, jak je kvalitně obálka zaizolována, vyjadřuje měrná roční spotřeba tepla na vytápění. Jednotkou je kWh na m² podlahové plochy domu za rok. Například starší domy bez izolační vrstvy mají spotřebu 200 kWh/m²·rok. Zatímco nízkoenergetické zateplené stavby jen 50 kWh/m²·rok.


Pomozte svému seniorovi!

Ačkoliv je prvotní investice do zateplení vyšší, její návratnost je poměrně rychlá. V průměru trvá sedm až deset let, při využití státních dotací se může návratnost zkrátit i na méně než 5 let. Proto Vám s počátečním vkladem může v současné době pomoci i dotační program Nová zelená úsporám Light. Ten se zaměřuje na jednoduché financování renovací, které domácnostem s nízkými příjmy pomůže snížit jejich energetickou náročnost. „S programem Nová zelená úsporám Light vám bude uhrazeno celých 100 % uznatelných nákladů s určitým finančním stropem pro různé aplikace.

Program NZÚ Light pomůže s počáteční investicí
Program NZÚ Light pomůže s počáteční investicí


V praxi to znamená, že v případě zateplení stropu pod nevytápěnými prostory nebo stropu obývaného podkroví můžete čerpat dotace až 50 tisíc Kč a v případě zateplení střechy vám bude poskytnuto až 120 tisíc Kč,“ vysvětluje Vojancová a dodává: „Dotace mohou čerpat především senioři, kteří nejčastěji žijí ve starších domech s velice špatnou nebo žádnou izolací. Bohužel často nemusí mít finanční možnosti provést kompletní zateplení celé stavby. Nicméně díky dotacím by se to mohlo změnit,“ míní architektka. 



Zjistěte kudy teplo uniká 

Nejprve je potřeba zjistit kudy teplo z domu nejvíce uniká. Zda se jedná o nekvalitní stará okna či dveře, děravou střechu nebo nedostatečně zateplenou fasádu, strop či podlahu. „Hlavním cílem programu NZÚ Light je podpořit rychle realizovatelné zateplení s přiměřenými náklady. Proto je potřeba získané finanční prostředky maximálně využít, například na zateplení střechy, stropu nebo podlahy. K tomu všemu je možné využít produkty od společnosti URSA, které splňují skvělé tepelněizolační a akustické vlastnosti.

Foukaná izolace Pure Floc
Foukaná izolace Pure Floc


Ať už se rozhodnete pro tradiční produktovou řadu URSA GLASSWOOL nebo minerální izolaci bez obsahu formaldehydu z produktové řady URSA PUREONE, či foukanou izolaci URSA Pure Floc, která je navíc i bez pojiv, nešlápnete vedle.  Navíc s foukanou izolací URSA Pure Floc je možné během pár hodin zateplit podlahu nevytápěné půdy, aniž by bylo třeba dělat zásahy do interiéru. Úspory tepla díky takto jednoduchému opatření mohou dosáhnout až 20% spotřeby domu,“ vysvětluje Vojancová. Všechny produkty od společnosti URSA jsou navíc udržitelné a pomohou Vám získat určitý komfort.


Neváhejte a podejte žádost ještě dnes

O dotace mohou žádat lidé pobírající starobní či invalidní důchod 3. stupně, ale také domácnosti, které pobírají od 12. září 2022 příspěvek na bydlení. Dobré je také to, že žádost můžete podat před provedením prací, v jejich průběhu i po jejich ukončení. V případě, že nemáte finanční rezervu, zažádejte si dopředu a v rámci dotací získáte zálohu. Na realizaci zvolených úsporných opatření pak máte celý rok. Příjem žádostí se otevřel 9. ledna 2023. Dotace vám bude vyplacena zpětně na realizace uskutečněné od 12. září 2022. Proto neváhejte a zažádejte pro vaše seniory o dotaci ještě teď. Jejich bydlení dostane nový vzhled a účty za energie budou mnohem snesitelnější!

Více informací naleznete na www.ursa.cz/nova-zelena-usporam/ nebo na www.novazelenausporam.cz/nzu-light/


Rubriky článků