hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Evropa řeší, jak nahradit ruský plyn při výrobě tepla

6. 12. 2022

Evropská energetická krize silně zasáhla i teplárenství, protože zemní plyn, jehož dodávky z Ruska jsou téměř zastaveny, představuje až 32 % konečné spotřeby energie domácností v EU. Energetické společnosti a inovativní firmy proto usilovně hledají způsoby, jak zemní plyn při výrobě tepla nahradit.
 
Podle prognózy renomované poradenské společnosti Wood Mackenzie čeká v sektoru bydlení bouřlivý rozvoj zejména využití tepelných čerpadel, kterých by do roku 2030 mělo být v Evropě instalováno až 45 milionů. Stanou se tak jedním z nejvýznamnějších nových segmentů poptávky po elektřině, která raketově vzroste ze 77 TWh v roce 2022 na 611 TWh do roku 2050. Tržní hodnota rezidenčních tepelných čerpadel se více než zdvojnásobí a do roku 2030 přesáhne 30 miliard EUR. Vývoj však podle analytiků bude záviset především na adekvátní finanční podpoře, strukturálních pobídkách a regulacích energetického sektoru.

Na špici využívání tepelných čerpadel je v současné době Norsko, které po zkušenostech s ropnou krizí v 70. letech minulého století nejen začalo dotovat jejich zavádění, ale zároveň uvalilo vysoké daně na fosilní paliva a od roku 2020 úplně zakázalo kotle na topné oleje.

Mnohé evropské země se snaží zbavit energetické závislosti na Rusku
Mnohé evropské země se snaží zbavit energetické závislosti na Rusku
 
 
Britská vláda oznámila plán na instalaci 600 tisíc tepelných čerpadel ročně do roku 2028, na který vyčlenila 36 milionů EUR a společnost Octopus Energy Group oznámila strategickou investici do rovněž britského výrobce tepelných čerpadel Renewable Energy Devices s cílem rozšířit výrobní kapacitu na více než 1000 tepelných čerpadel měsíčně.

Chtějí vyrábět tichá, vysoce účinná a stylová tepelná čerpadla pro zákazníky ve Spojeném království a posléze v celé Evropě. Produkty budou k dispozici v řadě různých velikostí se zaměřením na menší varianty vhodné pro nejběžnější domácnosti. Octopus Energy již investovala 12 milionů EUR do výzkumného a vývojového centra pro dekarbonizaci tepla se sídlem v britském Slough. Součástí systému bude technologie smart grid, která umožní maximálně využít volnou kapacitu distribučních sítí a snížit zatížení ve špičkách. V továrně navíc vznikne do roku 2024 až 100 nových pracovních míst v oblasti zeleného inženýrství.

Finská energetická společnost Helen, stavební firma YIT ze stejné země a španělská stavební společnost Acciona zahájily projekt rekuperace tepla mořské vody ve výši 400 milionů EUR. Vývojová fáze bude trvat dva roky, realizace pak přibližně dalších pět let. Systém bude v tepelných čerpadlech využívat mořskou vodu o teplotě nižší než 2 stupně Celsia. V zimě bude vyrábět teplo pro dálkového vytápění a v létě bude rekuperační jednotka, umístěná v oblasti elektrárny Salmisaari nedaleko Helsinek, využita naopak k zásobování sítě dálkového chlazení. Teplo z mořské vody je zcela obnovitelné a jako zdroj nevyčerpatelné. Helen plánuje, že jednotka tepelných čerpadel na mořskou vodu bude součástí distribuovaného energetického systému, kde se energie bude vyrábět z několika různých zdrojů.

Na akumulaci tepla spoléhá i Berlín. Švédská energetická společnost Vattenfall oznámila, že ve svém závodě Reuter West CHP v Berlíně postaví největší německý tepelný akumulátor, který přispěje k energetické bezpečnosti celé země. Kontejner s výškou 45 metrů, průměrem 43 metrů a kapacitou 56 milionů litrů bude akumulovat vodu pro dálkové vytápění o teplotě 98 stupňů Celsia. S uvedením akumulátoru do provozu se počítá začátkem roku 2023, naplnění zásobníku vodou bude trvat dva měsíce. Akumulátor bude umístěn v areálu elektrárny přímo u teplárny, která přeměňuje přebytečnou větrnou nebo solární energii na teplo. S tepelným výkonem 200 MW zařízení dokáže dodávat teplo po dobu 13 hodin i za velmi chladného počasí. K akumulátoru lze podle potřeby připojit i další místní zdroje odpadního tepla, jako jsou odpadní vody a tepelné odpady. Vattenfall Wärme Berlin AG vytápí přibližně jednu třetinu budov v Berlíně.

Velmi ambiciózní model podpory má také Itálie, která majitelům domů umožňuje čerpat dotaci na tepelnou izolaci objektu a instalaci tepelného čerpadla až ve výši 110 % nákladů.



Zdroj článku: Enviweb

Rubriky článků