hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Problém pro zákazníky jsou kontrakty na spotové ceny, shodl se ministr Síkela se zástupci ERÚ

11. 10. 2022

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se v pondělí 22. srpna sešel se zástupci Energetického regulačního úřadu. Během jednání diskutovali o možných legislativních opatřeních pro lepší kontrolu zákazníků na energetických trzích. Shodli se, že největším problémem pro zákazníky nyní jsou kontrakty uzavírané na spotové ceny, které přenáší veškeré riziko růstu cen na zákazníky.

„Tyto kontrakty uzavírané na spotové ceny umožňují obchodníkům přenášet veškerá rizika plynoucí ze současného nestabilního a nejistého trhu pouze na spotřebitele. Obchodník tedy inkasuje přirážku a má své jisté. Domácnosti dopředu neví, jaké ceny za energie budou platit, a nesou všechny důsledky Putinovy války,“ uvedl ministr Síkela na tiskové konferenci po jednání se zástupci ERÚ. V rámci těchto kontraktů jsou ceny, které zákazníci platí za energie, stanoveny pouze vzorcem. Ten započítává aktuální ceny na burze.

Spotřebitele nejvíce ohrožují smlouvy na spotové ceny
Spotřebitele nejvíce ohrožují smlouvy na spotové ceny


Podle informací předložených zástupci ERÚ navíc dochází i k tomu, že domácnosti jsou převáděny bez dostatečného vysvětlení či dokonce bez jejich vědomí. „Mnohdy stačí i podpis dodatku a fixovaný produkt se mění na spotový. Takové jednání může být posuzováno i jako nekalá obchodní praktika,“ říká předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Ministr Síkela se tedy se zástupci ERÚ shodli na tom, že úřad spolu s pracovníky Ministerstva průmyslu a obchodu připraví legislativní opatření, které zákazníky před tímto druhem kontraktů ochrání. „Samozřejmě jsme dnes probrali také možnosti, jak spotřebitele před touto praxí lépe chránit. Bavili jsme o některých nápadech a řekli si, jak by to celé mělo vypadat. Domluvili jsme se, že rychle aplikovatelné legislativní řešení tohoto problému společně najdeme během několika týdnů a já ho následně předložím vládě,“ dodal ministr Síkela.



Zdroj článku: MPO



Rubriky článků