hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Podpora plynu končí i v Nové zelené úsporám

13. 5. 2022

V souladu s plány EK a ČR na posílení energetické bezpečnosti a snížení závislosti na dodávkách ruského plynu přistupujeme k úpravě podmínek pro čerpání dotací z programu Nová zelená úsporám. Stejně jako u kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti dochází i v tomto programu k zásadnímu omezení podpory plynového vytápění. Změny se dotknou rodinných i bytových domů a jsou platné od 1. dubna 2022.

 

Základní úprava se týká podpory výměn neekologických kotlů, ty nebude již možné nahradit plynovým zdrojem. Instalace nového plynového kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla s plynovým pohonem (u bytových domů navíc kombinovaná výroba elektřiny a tepla využívající jako palivo zemní plyn a hybridní tepelné čerpadlo) tak bude podpořena pouze u žádostí podaných do 30. dubna 2022, a to za předpokladu, že opatření bylo zrealizováno nebo uhrazeno alespoň částečně formou záloh v termínu od 1. 1. 2021 do 30. 4. 2022.

Nová zelená úsporám nebude nově podporovat plynNová zelená úsporám nebude nově podporovat plynové kotle

 

U bytových domů skončí 30. dubna 2022 podpora výměn stávajících plynových zařízení.

V oblasti výstavby nových nízkoenergetických budov budou od 1. července 2022 vyjmuty z podpory novostavby využívající pro vytápění nebo ohřev vody zdroj určený ke spalování fosilních paliv, včetně zemního plynu, LPG, olejů, uhlí, uhelných briket, koksu apod. Omezení se ale nevztahuje na připojení ke stávajícím soustavám zásobování teplem, která vyžívají uvedená paliva.

Změny platí od 1. dubna 2022, netýkají se tedy žádostí podaných do 31. března 2022, pro něž platí dosavadní podmínky platné do tohoto data.


Zdroj článku: NZÚ



Rubriky článků