hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Do ČR se vrací přední evropští experti, MPO a Česká agentura pro standardizaci pořádají Summit Koncepce BIM

20. 2. 2022

Již druhý ročník setkání Summit Koncepce BIM proběhne 24. února 2022 on-line z konferenčního sálu v PVA EXPO PRAHA. Chybět nebudou experti na zavádění metody informačního modelování staveb ve veřejné správě z řady evropských zemí. Summit pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu a Česká agentura pro standardizaci.
 


"Summit Koncepce BIM je příležitostí porovnat zkušenosti se zaváděním metody BIM ve veřejné správě u nás a v Evropě. Právě to jej dělá unikátním i z evropského pohledu," říká Zdeněk Veselý, generální ředitel České agentury pro standardizaci, a dodává: "I pro letošní ročník se nám podařilo získat skutečně zajímavé řečníky jak z Evropy, tak z České republiky, včetně čelních reprezentantů veřejné správy u nás. Jsem přesvědčen, že ani on-line podoba, vynucená aktuální epidemiologickou situací, na zajímavosti letošnímu ročníku Summitu neubírá a naopak umožní účast i těm, kteří by se fyzické akce zúčastnit z různých důvodů nemohli."
 
Logo koncepce BIM

Mezinárdní konference se zaměří na klíčová témata digitálního stavebnictví. Zejména na výsledky ověřování metodik a standardů na pilotních projektech či praktické dopady ukotvení povinnosti BIM pro veřejné zadavatele v právních předpisech. Summit je příležitostí i v evropském měřítku seznámit se s postupem veřejné správy a konkrétními zkušenostmi ČR i evropských partnerů na cestě ke Stavebnictví 4.0.

Co je to koncepce BIM?

BIM (Building Information Modelling) neboli informační modelování staveb je proces vytváření, užití a správy dat o stavbě během jejího životního cyklu. „M“ lze vnímat také jako zkratku pro slovo „Management“, které možná lépe vystihuje, co použití BIM umožňuje, tedy především řízení informací o stavbě. Je třeba rozlišovat BIM jako informační model (určitou formu databáze) a BIM jako proces, který jen využívá za účelem výměny a sdílení informací, ale také jejich správy. Stejně tak “B” ze zkratky BIM (z angl. „Building“) se neomezuje pouze na budovy. Neznamená pouze budovu, ale obecně stavbu a také stavební proces.

Principy managementu informací jsou známy od roku 1974 a v posledním desetiletí se posunuly z teoretické roviny do běžné praxe. Děje se tak především díky potenciálu práce s informačním modelem stavby, které přináší úspory, snižování rizik, použití efektivních technologií a systémů řízení založených na analýze dat.



Zdroj článku: MPO, Koncepce BIM


Rubriky článků