hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Ceny v průmyslu stouply nejvíc od vzniku ČR, analytici čekají růst sazeb

19. 1. 2022

Ceny průmyslových výrobců v listopadu stouply o 13,5 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenaly i firmy v zemědělství a stavebnictví. Data o cenách výrobců naznačují další růst spotřebitelské inflace i výraznější zvyšování úrokových sazeb, shodli se ekonomové oslovení ČTK.

Ceny průmyslových výrobců v meziročním srovnání stoupají od února, přičemž růst stále zrychluje. V listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta. Stejně jako v předchozích měsících i v listopadu výrazně vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče stále platí, že průmysloví výrobci čelí rostoucím cenám surovin i výpadkům v dodávkách potřebných dílů. To zvyšuje jejich náklady, jež jsou ale schopni promítnout do prodejních cen.

U zemědělských výrobců růst cen meziročně zrychlil na 14,6 procenta z říjnových 14,1 procenta. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala je nárůst cen navázaný na evropský trh. "Další cenový vývoj rostlinných komodit lze obtížně předvídat, ale lze očekávat udržení současných trendů přinejmenším do příští sklizně. Naopak v živočišné výrobě pokračoval pokles výkupních cen u prasat a drůbeže, což je dlouhodobý problém, s nímž se chovatelé potýkají a řada z nich zvažuje zavírání chovů," doplnil.

Také ve stavebnictví tempo růst cen stouplo z říjnových 7,5 na 7,9 procenta. Nepatrně naopak zpomalil růst cen tržních služeb pro podniky. V říjnu byl 1,9 procenta, v listopadu o 0,1 procentního bodu nižší.

Celkově dávají zprávy o vývoji cen výrobců podle analytika ČSOB Petra Dufka jasnou zprávu, že inflační tlaky v české ekonomice nepolevují. "A bohužel při pohledu na komoditní či energetické trhy není zatím vidět ani náznak obratu ani v zahraničí, odkud inflace do české ekonomiky primárně přichází. Proto lze i nadále počítat se zvyšováním výrobní a následně i spotřebitelské inflace," uvedl Dufek.

Přetrvávající cenové tlaky pravděpodobně zohlední Česká národní banka při rozhodování o výši základních úrokových sazeb. "Pro centrální banku to bude argument, aby v utahování měnové politiky dále pokračovala. Na prosincovém zasedání tak předpokládáme, že sáhne k 75bodovému zvýšení klíčové úrokové sazby," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera trh předpokládá, že by se základní sazba ČNB mohla v první polovině příštího roku dostat na 4,25 procenta. V současnosti je to 2,75 procenta.


Zdroj článku: České noviny


Rubriky článků