hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Vyplatí se kombinovat minerální vatu a polystyren?

2. 3. 2020

Při zateplování domu si mnoho investorů klade otázku, jestli se skutečně vyplatí ušetřit na izolaci a místo nehořlavé minerální izolace sáhnout po levnějším, nicméně hořlavém polystyrenu, tzv. EPS. V případě, že se investoři rozhodnou pro levnější polystyren, budou muset investovat do protipožárních pásů z nehořlavé minerální izolace, aby splnili protipožární normy.
Když zateplujeme výškové a bytové domy, musíme dbát na požární bezpečnost. Minerální izolace je přirozenou ohnivzdornou překážkou. Podle protipožárních  norem je potřeba u budov s výškou nad 22,5 metrů zateplit minerální izolací celý plášť budovy a tím pádem znemožnit šíření ohně po celém plášti domu, což se může výrazně prodražit. Vyplatí se tedy investovat do levnějšího polystyrenu?

Jak to vidí odborníci?

Odborníci jsou toho názoru, že je úspora diskutabilní. Někteří jsou přesvědčeni, že k žádné úspoře vůbec nedojde. „​Já tam ty úspory nevidím z důvodu obtížnější a tím pádem i nákladnější realizace. Současné požární předpisy dovolují jen malou míru jiného materiálu než minerální vaty. Proto si myslím, že je vhodnější zateplení udělat celé z minerální vaty, protože napojování různorodých materiálů je pracnější a navíc může vytvořit problém. Co se ušetří na materiálu, se nakonec prodraží na pracnější realizaci,“ popsal situaci Vlastislav Janík, rozpočtář z developerské společnosti Trigema.

Izolace domu
Izolace domu

Problémy by při realizaci mohly vzniknout při napojování izolačních materiálů. Každý z materiálů disponuje různými fyzikálními vlastnostmi. Při přechodu z jednoho materiálu do druhého je potřeba vyrovnat nerovnosti obou povrchů další vrstvou perlinky.
Zateplení výškové budovy hořlavým materiálem tak, aby budova stále splňovala protipožární předpisy nedoporučují kvůli technické náročnosti ani odborníci v oblasti požární bezpečnosti. Úspory jsou vzhledem k možným rizikům a škodám zanedbatelné. Hořící polystyren produkuje toxický kouř, který je životu nebezpečný.

Jak vysoké je riziko požáru?

Zbyněk Valdmann, expert na požární bezpečnost staveb varuje, že dušení a otrávení jsou v drtivé většině hlavní příčiny úmrtí při požárech. Nikoli vlastní oheň, ale toxický kouř, zplodiny a nedostatek kyslíku jsou největším zabijákem. I pokud budova není výšková, musí být přízemní soklová okna z důvodu požární bezpečnosti izolována minerální vatou, která je nehořlavá.

"Požáry výškových budov nejsou ojedinělé. Nejčastěji k nim dochází přenesením požáru z hořících popelnic. Takové případy se opravdu stávají. Nějací vandalové to zapálili, materiál začal skapávat a vyhořel celý štít. Je dobře, že nová norma nařizuje, že v soklové části musí být protipožární pás, který má zabránit šíření ohně po fasádě,“ avizuje Vlastislav Janík.

Zdroj článku: AVMI


Rubriky článků