hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavby a průmysl v říjnu oslabily

17. 12. 2019

Praha - Český průmysl a stavebnictví v říjnu po předchozím růstu meziročně oslabily, naproti tomu zahraničnímu obchodu se dařilo, když se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) přehoupl z loňského schodku 645 milionů do přebytku 7,2 miliardy korun. Pokles stavební výroby o 1,7 procenta analytici připisují vysoké srovnávaní základně. Ta je podle nich spolu s nepříznivým vývojem v zahraničí i důvodem poklesu českého průmyslu o tři procenta.

 


Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta a stavební o 0,3 procenta nižší.
 
Analytici, které oslovila ČTK, se shodli, že na český průmysl dolehl nepříznivý vývoj v zahraničí zejména v automobilovém průmyslu. V kontextu vývoje v německém automobilovém průmyslu, který letos klesá dvouciferným tempem, přesto podle nich domácí průmysl vykázal velmi příznivý výsledek.
 

Průmyslová výroba - statistiky 2019

Průmyslová výroba ale slábne od května a vývoj německého průmyslu a pokles indikátorů aktivity v českém průmyslu neukazuje na brzký obrat, upozornil analytik Komerční banky Michal Brožka.
 
Stavebnictví podle analytiků následuje zbytek ekonomiky se zpožděním, letos tak očekávají růst o tři a čtyři procenta. Vyššímu růstu bude bránit především nedostatek vhodné pracovní síly. Říjnový pokles stavebnictví po zářijovém revidovaném růstu o 2,4 procenta odůvodnili analytici poměrně vysokou srovnávací základnou z loňského roku.
 

Stavební výroba - statistiky 2019

"Loni v říjnu se navyšoval celkový boom v oboru. Ten způsobil, že stavebnictví relativně záhy narazilo na svoje limity. Právě s tím se nyní vypořádává," uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.
Naproti tomu na výsledcích zahraničního obchodu se podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky zahraniční ekonomické ochlazení a stagnace německé ekonomiky zatím příliš neprojevují a bilance obchodu v posledních měsících pozitivně překvapuje. Za celý letošní rok se podle jeho odhadu bude zahraniční obchod pohybovat kolem rekordní úrovně z let 2016 a 2017, tedy kolem 160 miliard korun.
 
Ke zlepšení bilance zahraničního obchodu v říjnu podle ČSÚ přispěl zejména pokles dovozu o 5,5 procenta, dovezlo se méně ropy, zemního plynu, kovů a strojů. Vývoz sice také klesl, ale pomaleji než dovoz. Nepříznivě se na obchodu podepsalo prohloubení deficitu v obchodu s počítači a elektronikou a snížil se také přebytek v obchodu s auty.
 

 

Zahraniční obchod - statistiky 2019

Zdroj: ČTK



Rubriky článků