hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Seriál: Využití slámy ve stavebních konstrukcích - 3. Díl

14. 2. 2019

Dnešní 3. díl seriálu: "Využití slámy ve stavebních konstrukcích" Vám osvětlí záhadu, proč venkovské domy mívaly přes zimu dobrou tepelnou izolaci a zároveň Vám poradí, jak tuto izolační schopnost Vašemu domu znovu navrátit.

 


Sláma na půdě domu

Sláma na půdě domu

Izolační schopnosti takové volně ložené slámy jsou snižovány takzvanou konvekcí – samovolným prouděním teplejšího vzduchu vzhůru. Proto pomůže, když se jednotlivé tenké vrstvy slámy proloží materiálem, který neprofukuje, třeba jen papírem. Máte-li půdu hodně vysokou, můžete použít tři vrstvy balíků slámy (po 0,4 m) oddělené papírem a shora překryté lepenkou. Tu lze přitížit např. deskami, ale i hlínou nebo pískem, aby ji nepozvedával vítr. Taková vrstva zvýší i ohnivzdornost izolace. Je možné použít i dlaždice nebo původní cihly půdní podlahy, které místo pod slámou mohou být na ní. Pod takovou důkladnou vrstvu tepelné izolace je nutné dát novou souvislou polyetylenovou fólii jako vzduchotěsnou vrstvu i parozábranu. Měrná tepelná propustnost stropu pak bude menší než čtyři setiny wattu na metr čtvereční. Bude-li venku minus dvacet, strop vychladne nejvýše o tři desetiny stupně oproti vzduchu v místnosti...

Nemáte-li dostatečné množství slámy nebo místa, dobrý komfort poskytne i vrstva půlmetrová. Tu lze snadno vyskládat z rozebraných balíků – dají se z nich odlupovat vrstvy, které zůstávají poměrně dobře stlačené. Má to i výhodu, že bude stejnorodější – původní balíky jsou totiž velmi nedokonalé hranoly a důkladné docpávání škvír mezi nimi zabere dost času (výše uvedené úvahy o počtu vrstev rozdělených papírem jsou založené na tom, že vzduch nemá nikde cestu, kudy by se mu proudilo snadněji). Půlmetrovou vrstvu doporučuji sestavit ze tří částí, starých novin či jiného papíru nebo odpadní lepenky určitě není pro tento účel škoda. Nakonec bude vrstva mít propustnost zhruba osm setin wattu na metr čtvereční a kelvin, též uspokojivý výsledek. Výhoda takové rozprostřené slámy je i v tom, že stačí odskládat tvrdé zakrytí, prostřít, a získáme pohodlné lože třeba pro letní hosty...

Co se tepelně izolačních vlastností týká, jsou veškeré přírodní materiály pro instalaci v několika konvektivně oddělených vodorovných vrstvách rovnocenné. Sláma se na půdě dobře uplatní tím, že její vrstva může být dost tuhá, pochozí. Je možné ji použít jen na poslední vrstvu nebo dvě a pod ní mít například hobliny.




 

Pramen:

Přírodní materiály jako tepelná izolace: Sláma a nejen ta

Pro institut Veronica

RNDr. Jan Hollan, Ph.D.

Fyzik, astronom, systematicky se zabývá environmentálními problémy, zejména takovými, které mají nějakou spojitost s fyzikou. Působí na Masarykově univerzitě v Brně.

 






Rubriky článků