hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Akustická izolace pomocí lisovaných desek

2. 8. 2018

akusticka-pena.cz - Různobarevné

V tomto článku vám poradíme ohledně akustické izolace pomocí lisovaných desek.



Jsme největší prodejci akustické pěny v ČR/SK a věnujeme se této problematice již od roku 2009, to znamená nespočet realizací, praxe, zkušeností.


Zde se s vámi podělíme o pár tipů, které potřebujete znát, zakupujete-li lisované desky.





Lisované desky jsou akustický materiál z polyuretanové drti, který se používá např. při řešení odhlučnění bytu.

Bydlíte-li v panelovém domě a máte problém s hlukem, který se k vám line od souseda nad/pod/vedle vás, máme pro vás tipy, jak tento problém efektivně vyřešit. Tyto rady samozřejmě platí i pro jiné než bytové prostory (například kanceláře oddělené sádrokartonovou příčkou, kdy se při její ralizaci nemyslelo na odhlučnění).

Pro příklad: Instalovali jsme lisované desky v coworkingovém centru v Bratislavě, kdy centrum bylo rušeno restaurací pod nimi. Nalepili jsme lisované desky na stěnu, odkud šel hluk slyšet nejvíce, a na ty jsme poté nalepili pohledovou vrstvu - akustické dlaždice.

Obdobnou kombinaci jsme několikrát také použili u akustiky třídy.

Stěna pokrytá lisovanými deskami
Obrázek: Stěna pokrytá lisovanými deskami
Lisovené desky, na něž začínáme lepit dlaždice
Obrázek: Lisovené desky, na něž začínáme lepit dlaždice

Specifikace akustické izolace

Lisované desky dodáváme v rozměrech 100x50x5cm, nicméně umíme dodat také v rozměrech 100x100x5 nebo podle specifických požadavků zákazníka. Velkou roli zde hraje originální gramáž - 180 kg/m3.

Díky tomuto objemu je to perfektní materiál pro snížení hluku, hodí se na konstrukce jak svislé, tak vodorovné, kromě toho má také výborné mechanické vlastnosti.

Díky tomu je můžete položit na podlahy či jimi podložit stroje vydávající hluk (eliminujete tak hluk, který se dostává do podlahy a akusticky rezonuje a ruší sousedy pod Vámi).

Tyto desky jsou velmi oblíbené z mnoha důvodů, například protože je s nimi čistá práce a instalaci zvládne skoro každý sám.

Co je dobré vědět před nákupem?

Desky jsou různobarevné, tohle je záležitost výroby, kterou neovlivníme. Ovšem barvu většinou nikdo neřeší, tyto desky jsou používány především jako vnitřní izolace, na kterou nalepíte pohledovou vrstvu.

Existuje pár jednoduchých pravidel, kterými je dobré se v souvislosti s odhlučněním řídit:

1) Vzduch je nejlepší izolant

Pokud odhlučňujete strop, podlahu či stěnu, je nejlepší udělat tzv. předstěnu a vzduchovou mezeru. Pokud uděláte menší mezírku (do 3cm), vystačíte si bez výplně, pokud však uděláte vzduchovou mezeru větší, je žádoucí vyplnit ji například izolační vatou, aby samotná vzduchová mezera nerezonovala.  Docílíte toho pomocí CD a UD hliníkových profilů, které zakoupíte v každých stavebninách. Na ty poté přišroubujete samotné lisované desky.

Videonávod zde:

 

2) Vždy odhlučňujte ze strany, kde hluk vzniká

Proč? Nechceme přece, aby se hluk z místnosti dostal do zdi, dveří, podlahy a dále pak do konstrukce domu, která by tak mohla přenášet akustickou energii.

Máte-li dojem, že rušíte souseda a chcete to vyřešit, odhlučněte tu stěnu, kterou s ním sousedíte. Jde-li o hlučného souseda, pokuste se s ním domluvit, že byste odhlučnili stěnu/strop/podlahu u něj. Ne vždy je to možné (záleží na sousedech), proto pokud u souseda neuspějete, odhlučněte stěnu u sebe a pokračujte podle bodu 1, tedy vytvořte vzduchovou mezeru. Lépe tak zamezíte proniknutí hluku k Vám.

Jednoduše platí, že pokud odhlučňujete ze strany hluku, vzduchová mezera není nezbytná. Pokud odhlučňujete z druhé strany hluku (tzn. pokud soused ruší vás = “dělá hluk”, ale odmítá svou stěnu odhlučnit a tak musíte odhlučnit tu svou) použijte vzduchovou mezeru vždy. Nicméně, pokud tuto mezeru uděláte i v prvním případě, nic tím nezkazíte, ba naopak získáte.

Hluk prostupující stěnou Odhlučnění stěn

Kročejový hluk

Tento hluk je nejčastějším problémem v panelových domech. Slyšíte sousedův téměř každý krok, to věru není zrovna příjemné. Jaké je řešení? Nejlépe podle pravidla: vždy odhlučňujte ze strany,

kde hluk vzniká. Díky položení desek na podlahu souseda omezíte kročejový hluk nejlépe. Pokud ovšem u souseda s tímto návrhem neuspějete, nezbývá vám, než postupovat tak, že desky budete lepit na svůj strop s již zmíněnou vzduchovou mezerou.

Jak postupovat? Desky se pokládají pod nášlapnou vrstvu - koberec, plovoucí podlahu nebo lino. Lisované desky jsou pružné, tudíž kroky utlumí.

Při pokládání lisovaných desek na podlahu je třeba myslet na to, aby byl povrch rovný! Pokud desky položíte na hrbolatý povrch s prohlubněmi, každé našlápnutí na tuto prohlubeň vyvolá náraz a soused pod vámi to dobře uslyší.

 

3) Protihluková izolace slouží ke snížení hluku, ne k jeho naprosté eliminaci

Hluku se nejde zbavit úplně, jde pouze utlumit. Pokud nejste spokojeni s hlukem v domě a očekáváte, že naprosto zmizí, tak to bohužel nejde. Odhlučnění způsobí, že se hluk utlumí a vás už nebude rušit při každodenních činnostech a nebudete ho tolik vnímat.

 

4) Basy se eliminují špatně

Basy, neboli nízké frekvence, jsou dlouhé, silné vlny, na jejichž eliminaci je třeba mít dostatek místa a financí. Platí zde jednoduché pravidlo: čím nižší frekvence, tím je třeba objemnější izolaci. A to si žádá třeba i 30ti cm izolaci.

Zpravidla platí, že tenčí pěna eliminuje nejvíce střední a vysoké tóny. Ta by vám sice trochu taky pomohla, ale nebylo by to tak efektivní jako u objemné pěny. Tenká pěna se hodí pro řešení každodenního hluku jako je vysavač, štěkající pejsek, děti. Pokud potřebujete odhlučnit například basu, nebo subwoofer, potřebujete objemnou akustickou izolaci.

5) Nejde přesně určit, jak to bude fungovat konkrétně ve vašem případě

Nikdy se s přesností nedá určit, jak pěna pomůže zrovna Vám. Někdy hluk eliminuje o 60%, někdy jen o 30, ale vždy pomůže. Setkali jsme se jak s velkou chválou, tak i názory, že pěna nepomohla až tak, jak bylo očekáváno. Vždy ale pomohla. Jedním z hlavních důvodů, proč vždy zabírá pěna jinak je, že každý dům/konstrukce pracuje jinak a je jinak starý. Zdánlivě ale i stejně staré a postavené domy mohou být co se týče problematiky akustiky odlišné. Závisí to na použitých materiálech, typu konstrukce. Pokud plánujete větší zakázku, doporučujeme si pěnu vyzkoušet. Objednat si materiál na jednu stěnu a otestovat, jak právě vám bude fungovat.

 Příklad odhlučnění stěny

Závěrem se dá říci, že pokud se budete řídit těmito tipy, uspějete. Doufáme, že vám tento článek odpověděl na vaše dotazy. Pokud ne, neváhejte se nás doptat.



Více informací, ceny a kontakt:

logo, akusticka-pena.cz






Rubriky článků