hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Arbitrážní posudek prokázal, že na seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace (SVT) není kotel, který by neplnil podmínky programu

31. 7. 2016

Dosavadní výsledky arbitrážního posudku prokázaly, že na seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace (SVT) není kotel, který by neplnil podmínky programu

Na seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace není aktuálně kotel, který by nevyhovoval podmínkám dotace. Kotel slovenského výrobce, který byl prověřován Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP ČR) na základě podnětu z Asociace podniků topenářské techniky, splňuje dle dalšího (arbitrážního) posudku z nezávislé akreditované zkušebny požadované hodnoty (pro spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet), a tak i podmínky dotace. Potvrdil to arbitrážní posudek, který na vyžádání ze strany SFŽP doložil výrobce kotle a který měl rozhodnout o případném setrvání kotle na seznamu doporučených výrobků podpořených z kotlíkových dotací. Naměřené hodnoty pro spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet byly v arbitrážním posudku obdobné jako v posudku, který společnost původně doložila jako nezbytný podklad pro zapsání do seznamu SVT. Seznam vede SFŽP a jeho účelem je pomoci žadatelům o kotlíkové dotace v orientaci na trhu s dotovanými kotli. Výrobci pro zapsání do seznamu dokládají mj. certifikáty o plnění požadovaných hodnot z akreditovaných nezávislých zkušeben po celé Evropě. Na základě těchto certifikátů mohou být zapsáni na seznam doporučených výrobků podpořených z kotlíkových dotací. Všechny výrobky zapsané na seznam musí splnit stejné podmínky a jejich uvedení na seznamu znamená, že výrobci deklarují mj. splnění podmínek spalování v ekodesignu, což je doloženo právě díky certifikátům z nezávislých akreditovaných zkušeben, které jsou si na trhu EU rovny. MŽP spolu s Asociací podniků topenářské techniky zároveň podá podnět na příslušné orgány (zejména MPO), aby zahájily kroky k zefektivnění regulace trhu s kotli na českém i celoevropském trhu.

 

ilustrační fotoVýrobek na seznamu SVT vedený pod číslem 6503 je v seznamu evidovaný jako kombinovaný kotel určený pro spalování černého a hnědého uhlí a dřevěných pelet. Výrobce kotle dodal v roce 2015 veškerou dokumentaci potřebnou k zápisu na seznam, včetně zkoušky plnění ekodesignu na všechna paliva z nezávislé akreditované zkušebny z Piešťan (Technický skúšobný ústav Piešťany, š. p.). Na základě podnětu Asociace podniků topenářské techniky nechal SFŽP ČR přezkoušet kotel vybraný z běžné distribuce v nezávislé certifikované zkušebně v Brně (Strojírenský zkušební ústav, s. p.). Ta však naměřila odlišné výsledky, které se neshodovaly s výsledky naměřenými v nezávislé akreditované zkušebně v Piešťanech. SFŽP následně konfrontoval výrobce s tímto posudkem a nad rámec požadavků na zápis do SVT trval na doložení nových certifikátů o plnění podmínek programu, tentokrát z jiné akreditované evropské zkušebny, které rozhodnou o jeho setrvání v seznamu. Dodání těchto nových dokumentů výrobce přislíbil a následně i doložil, i když zatím jen částečně.

Arbitrážní posudek z nezávislé akreditované zkušebny v Lodži (Instytut Energetyki – Institut Badawczy), předložený výrobcem kotle v termínu do 30. 6. 2016 potvrdil, že výrobek vedený v seznamu pod číslem 6503 naplňuje v případě spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet požadované hodnoty na ekodesign, které jsou podmínkou pro zapsání na seznam SVT. Výsledky těchto dvou zkoušek korelují s výsledky posudku ze zkušebny v Piešťanech, které tak potvrzují. Na základě těchto výrobcem doložených podkladů a na základě jeho deklarace o naplnění všech požadavků programu nemá Státní fond životního prostředí ČR důvod pro stažení výrobku ze seznamu, a lze tak výrobek i nadále podpořit v rámci kotlíkových dotací.

Výrobce prozatím nedodal v rámci certifikátu z Lodže přeměření spalování třetího paliva – černého uhlí, ale dopisem určeným Státnímu fondu životního prostředí ČR přislíbil, že další certifikaci plnění požadovaných hodnot ekodesignu při spalování černého uhlí z nezávislé evropské zkušebny dodá ve lhůtě přiměřené s ohledem na čas potřebný k zajištění termínu zkoušek v příslušné zkušebně, nejpozději však do konce roku 2016.

Vzhledem k rozdílným měřením v několika různých nezávislých zkušebnách, akreditovaných příslušnými národními orgány v rámci pravidel jednotného evropského akreditačního systému, jejichž rozdílné výsledky nemůže MŽP objektivně zhodnotit a ani mu to nepřísluší, zároveň MŽP řeší s Asociací podniků topenářské techniky podání podnětu na Ministerstvo průmyslu a obchodu (které má tuto problematiku v kompetenci), aby zahájilo kroky k zefektivnění nástrojů pro regulaci trhu s kotli v České republice, potažmo i v celé EU.

Navíc platí, že kdyby se kdykoliv v budoucnu potvrdilo, že na seznamu je nevyhovující výrobek nesplňující parametry programu, pak odpovědnost nese vždy výrobce, po kterém by samozřejmě MŽP případné škody vymáhalo.

O celé situaci byli dnes informováni i zástupci krajských úřadů, které administrují kotlíkové dotace.

 


Poznámky:
Podmínky SFŽP k zapsání na seznam najdete zde.
Seznam SVT najdete na této adrese.

Autor a zdroj: TZ MŽP Ministerstvo životního prostředí
Logo MZP



Rubriky článků