hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavebnictví se z útlumu stále ještě nevzpamatovalo

9. 6. 2016

České stavebnictví se z útlumu stále ještě nevzpamatovalo. Upozorňují na to analytici, které v úterý oslovila ČTK. Podle nich za to může především loňské dočerpávání dotací z evropských fondů z programového období 2007 - 2013. Zmiňují ale také problémy se stavební legislativou. Stavebnictví podle dnešních údajů Českého statistického úřadu v dubnu dál zrychlilo meziroční pokles na 13,7 procenta po březnovém revidovaném snížení o 12,4 procenta.

Ilustrační foto, výstavba obytných domů, zdroj: Krytiny-strechy.cz"Volný pád českého stavebnictví pokračuje. V dubnu se meziročně propadlo nejhlouběji od března 2013. Pokud bychom brali v potaz čistě jen dubnové výsledky, pak české stavebnictví vykázalo horší výkon naposledy v dubnu 2010, tedy v období poznamenaném kritickou fází světové finanční krize," řekl dnes ČTK hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že hlavní roli v meziročním poklesu hraje ukončení stavebního boomu, který v loňském roce zařídilo dočerpávání peněz z Evropské unie. "Určitou roli mohou sehrát předfakturace, které loňský výsledek vylepšovaly a letošní naopak zhoršují, nicméně jde o efekt, který časem odezní," řekl dnes ČTK. Dodal, že předpokládá, že propad stavebnictví se bude v dalších měsících zmírňovat s tím, jak se postupně více rozběhne bytová a komerční výstavba.

Ilustrační foto, výstavba dopravní infrastruktury, zdroj: Krytiny-strechy.czDalší odborníci poukazují na problémy se stavební legislativou. Její stav označil za nepříznivý například prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. "Zákon EIA (posouzení dopadu stavby na životní prostředí) nadále brání zahájení velkých projektů, a tak stavbaři s napětím očekávají výsledek příslibu vlády o vyjednání výjimek s Evropskou komisí, aby mohlo být neprodleně zahájeno 11 připravených projektů dopravní infrastruktury," sdělil.

Generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec pak uvedl, že pro lepší výsledky odvětví se musí proměnit nynější prostředí nepřátelské jakékoliv nové výstavbě. "Současná vláda opakovaně deklaruje podporu českému stavebnictví jako jednomu z pilířů celé ekonomiky, po dlouhé době má sektor i svého vlastního ministerského náměstka. Kromě této personální změny toho však vláda zatím příliš nepředvedla," dodal.

Zdroj a autor textu: ČTK


Rubriky článků