hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Bohumínský ROCKWOOL investoval 60 milionů do snížení emisí

18. 5. 2016

Bohumínský závod ROCKWOOL, výrobce tepelně izolačních a protipožárních izolací z kamenné vlny, investoval 60 milionů Kč do snížení emisí oxidů síry a plynných složek spalin. Nové technologie a zařízení přispěly k poklesu hodnot emisí u některých složek spalin až o 50 %. Investice přispěla i ke snížení energetické náročnosti výrobního procesu.
 

Spalovací komora zabezpečuje pokles emisí plynných složek spalin, zdroj: RockwoolV rámci investice ROCKWOOL rozšířil výrobní linku o zařízení, které sníží emise oxidu síry ze spalin vznikajících z tavení surovin v začátku výrobního procesu minerálních izolací. Další nová technologie přinesla také snížení emisí plynných složek spalin z vytvrzovacího procesu zejména těkavých látek. Stejné zařízení navíc zvýšilo energetickou účinnost výrobního procesu.

„Nové technologie přinesly v praxi snížení hodnot emisí u některých složek spalin až o 50 %. U emisí síry jsme se v minulosti pohybovali hluboko pod původním emisním limitem. Nová technologie nám umožnila ještě další 25procentní snížení a dosažení nové hodnoty emisního limitu,“ přiblížil konkrétní dopady 60milionové investice Andrzej Macura, manažer ISO, kvality a životního prostředí společnosti ROCKWOOL.

Aktuální investice umožnila bohumínské společnosti modernizovat výrobní závod a zlepšit tak dopady výroby na životní prostředí. Zároveň se ROCKWOOL přizpůsobil podmínkám, které stanovují některé nové předpisy Evropské unie pro výrobní podniky, zejména v oblasti vypouštěných emisí do ovzduší.

Zásobník zařízení na snížení emisí oxidů síry, zdroj: RockwoolJiž předcházející rozsáhlá miliardová investice v letech 2013 až 2015 zahrnovala vybudování nových skladovacích ploch, revitalizaci areálu a modernizaci výroby včetně instalace filtrů na zachycování prachových částic. „Odfiltrovaný vzduch se vrací zpět do výrobní haly a šetří náklady na vytápění. Jiné zařízení zpracovává prach z těchto filtrů, který se následně využívá při výrobním procesu. Tím se snižuje množství vyprodukovaného odpadu,“ uvedl Andrzej Macura.

Bohumínský ROCKWOOL je rovněž dlouhodobě zapojený do systému sdruženého plnění povinností zpětného odběru a využití odpadů z obalů, který zajišťuje autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. Podle údajů obalové společnosti byl v roce 2015 předpokládaný podíl společnosti ROCKWOOL na celkovém snížení produkce skleníkových plynů 581,09 tun CO2. Takové emise například vyprodukuje 273 osobních automobilů střední třídy za rok svého provozu.

Český výrobce ROCKWOOL zaměstnává 245 lidí a v roce 2015 utržil téměř 900 milionů korun. Izolace z kamenné vlny mají velmi dobré tepelné vlastnosti, zajišťují akustický komfort a přispívají k požární bezpečnosti staveb. Jedná se o izolační materiál, který drží tvar po dlouhá léta, zachovává prodyšnost stěn. Výrobky z kamenné vlny jsou z přírodního materiálu, plně recyklovatelné a šetrné k životnímu prostředí.

 


O společnosti ROCKWOOL

ROCKWOOL, a.s., patří do skupiny ROCKWOOL Group, předního světového výrobce produktů
a systémových řešení na bázi kamenné minerální vlny. Výrobky z kamenné vlny přispívají ke zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů.

Zdroj a autor textu: ROCKWOOL, a.s.
Logo Rockwool, a.s.


Rubriky článků