hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplení fasády

Šetřete energii i peníze díky správné tloušťce izolace

12. 4. 2023

Kvalitní zateplení domu může velmi výrazně snížit náklady na vytápění. Je však důležité nepodcenit výběr správné tloušťky izolačního materiálu, díky kterému minimalizujete tepelné ztráty domu. Kromě toho kvalitní izolace pomůže zlepšit celkový komfort bydlení a v neposlední řadě šetří i životní prostředí. Jakou tloušťku izolačního materiálu zvolit pro optimální zateplení různých částí domu a proč se vyplatí investovat do materiálu s větší tloušťkou?

Zateplování budov i domů je v dnešní době často skloňovaným pojmem. Důvodů je hned několik. Jedním z nich je globální změna klimatu a snaha o snížení emisí skleníkových plynů. Energie spotřebovaná na vytápění budov patří k hlavním zdrojům těchto emisí, a proto se snížení spotřeby energie v budovách stalo celosvětovou prioritou. Dalším významným důvodem jsou rostoucí ceny energií. Správně provedená izolace může snížit energetickou náročnost budovy, což vede k nižším nákladům za energii, a tím i k finančním úsporám.

„Například starší domy bez izolační vrstvy spotřebují 200 kWh/m²·rok, zatímco nízkoenergetické zateplené domy pouze 50 kWh/m²·rok. Při současných cenách energií je tak možné díky kvalitní izolaci ušetřit až desítky tisíc korun ročně,“ potvrzuje Tereza Vojancová, architektka společnosti URSA, předního výrobce a distributora minerálních izolací.

 

Proč je tloušťka izolace tak důležitá? 

Pro dosažení maximální energetické úspornosti domu a zlepšení kvality vnitřního prostředí je nutné zvolit kvalitní izolaci s dostatečnou tloušťkou. Jedná se o jeden z klíčových faktorů, který je třeba při výběru zohlednit, přesto je často podceňován. Jak potvrzují údaje z průzkumu Asociace výrobců minerálních izolací – na zateplení obvodových stěn se v České republice nejčastěji používá tloušťka 12–14 cm. Minimální doporučená tloušťka izolace je přitom vyšší. U novostaveb s 30 cm stěnami je norma stanovena na 16 až 20 cm v závislosti na typu použitého materiálu.


Konkrétně u pórobetonových zdí se doporučuje použít minimální tloušťku izolace 16 cm, u keramických tvárnic alespoň 18 cm a u starších typů cihelného zdiva přes 20 cm. Pro dosažení nízkoenergetického standardu se však doporučuje volit ještě větší tloušťky. „Izolace o tloušťce kolem 13 cm nezaručí dostatečnou úsporu. Aby lidé skutečně zaznamenali znatelný rozdíl, doporučuje se tloušťka alespoň 20 cm, při současném růstu cen energií dokonce až 28 cm,“ doplňuje architektka Vojancová.

 

Jaká izolace je vhodná pro jednotlivé části domu?

Pokud se chystáme zateplit vnější plášť domu, rozlišujeme, zda se jedná o provětrávanou fasádu, nebo o soklovou část fasády. „U provětrávané fasády, pokud bude izolace vložena do dřevěného roštu, jsou vhodné všechny materiály URSA PUREONE a URSA GLASSWOOL se součinitelem tepelné vodivosti λD ≤ 0,037 W/m·K. Izolace pak musí být z vnější strany opatřena difuzní folií. Další možností je použití izolací, které jsou vhodné pro kotvení pomocí talířových hmoždinek. Dřevěný rošt tedy není nutný. Pro tuto aplikaci jsou vhodné materiály URSA FDP 2/V-S, URSA FDP 32/V-S, URSA KDP 2/V nebo URSA KDP 32/V,“ radí Vojancová.

U střech je třeba zohlednit také tvar střechy a podle toho zvolit typ a tloušťku izolace. V závislosti na kvalitě použitého materiálu by šikmá střecha měla mít izolaci o minimální tloušťce 26 až 30 cm.


Izolace URSA Glasswool


„Z dlouhodobého hlediska je však mnohem ekonomicky i ekologicky výhodnější jít při zateplování šikmé střechy až na 46 cm izolace. Vhodnými materiály jsou například URSA PUREONE DF 39 nebo URSA DF 38,“ doporučuje Vojancová.

Minerální izolaci lze využít nejen k zateplení vnějšího pláště domu, ale také vnitřních příček. Kromě tepelně izolačních vlastností má minerální izolace URSA také vynikající akustické vlastnosti, takže pomůže snížit přenos hluku uvnitř budovy. „V závislosti na použitém materiálu a účelu se doporučuje do příček používat izolaci o minimální tloušťce 4 cm. Lepší je však použít izolaci o tloušťce 5 cm nebo více. Každý centimetr izolace přidá přibližně 1 dB neprůzvučnosti. Čím větší je tedy tloušťka izolace, tím větší je akustický komfort domu. Vhodnými materiály mohou být například URSA TWP 1, URSA TWF 1 FONO, URSA PUREONE TWP 37 nebo URSA PUREONE TWF 37,“ říká architektka. Minerální izolace jsou navíc nehořlavé, takže přispívají i k požární odolnosti budovy.

Investice, která se vrátí do pár let

Tepelná izolace může snížit spotřebu tepla o 30 až 80 % v závislosti na rozsahu, typu izolace a izolačním materiálu. Mnoho lidí se stále snaží šetřit na tloušťce izolace kvůli počátečním nižším nákladům na samotnou realizaci zateplení, ale z dlouhodobého hlediska je to špatné řešení. Nedostatečná izolace znamená zbytečně vysokou spotřebu energie a tyto náklady budou v dlouhodobém horizontu mnohonásobně vyšší než investice do pořízení kvalitní izolace dostatečné tloušťky. Celkově lze říci, že investice do kvalitní izolace přinese i přes počáteční vyšší náklady mnoho výhod, včetně finančních úspor v budoucnu. 

Ačkoli je tedy počáteční investice do zateplení vyšší, její návratnost je poměrně rychlá – v průměru trvá sedm až deset let. „Izolace na domě vydrží desítky let, což je opravdu dlouhá doba, kdy se mohou tepelné ztráty za vytápění či chlazení domu v horkých létech šplhat do statisíců korun a částka za energie bude několikanásobně vyšší,“ dodává Vojancová s tím, že je mnohem výhodnější zateplovat dům postupně a použít izolaci o větší tloušťce než zateplit celý dům tenkou vrstvou najednou.

Více informací naleznete na www.ursa.cz.



Rubriky článků