hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Nová zelená úsporám - rady a tipy

Nová zelená úsporám 2013 dál pokračuje

30. 10. 2013

Program Nová zelená úsporám, v rámci něhož se rozdělují peníze na zateplení rodinných domů, mohl být zastaven. Členové Rady Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) se obávali kvůli tomu, že vláda na svém středečním zasedání 23. října odložila projednávání dokumentace tohoto programu na neurčito. Rada požádala vládu, aby stanovisko změnila, píše v prohlášení. To, že bylo projednávání přerušeno, ale nemá podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) žádný dopad na zájemce o podporu na snižování energetické náročnosti rodinných domů. (text je aktualizován o 2 a 3 odstavec)

 

Nová zelená úsporám 2013

Ministerstvo životního prostředí i Státní fond životního prostředí ČR ujišťují všechny, kteří již žádost o podporu z programu Nová zelená úsporám 2013 podali, nebo se k tomu právě chystají, že informace, které proběhly v minulých týdnech o neschválení Dokumentace programu NZÚ vládou ČR, se v žádném případě netýkají letos vyhlášené výzvy na rodinné domy.

Tato MŽP vyhlášená výzva běží podle plánu s předpokládaným ukončením 29. listopadu 2013, je v ní stále dostatek finančních prostředků a naopak plánujeme její pokračování. Finanční prostředky, které jsou pro program NZÚ 2013  využívány, nejsou z vládních ani emisních zdrojů, ale ze zdrojů resortu životního prostředí, proto se jich neschválení Dokumentace programu NZÚ vládou ČR v žádném případě nedotýká. Průběh čerpání v aktuální výzvě je možné sledovat na stránkách http://www.nzu2013.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/.


Členové rady SFŽP tvrdili, že k žadatelům nedoputuje již připravených 800 milionů korun, což ovlivní i práci pro malé a střední firmy. Peníze měly jít z výnosů z emisních povolenek. Podle ministra životního prostředí Tomáše Podivínského, jenž na severní Moravě kandidoval za lidovce, šlo navíc o předvolební boj ministra pro místní rozvoj Františka Lukla, který byl lídrem kandidátky Strany práv občanů - zemanovců v Jihomoravském kraji.

MMR se údajně snažilo přesvědčit majitele bytových domů, zejména těch panelových, že půjčka z jeho programu je výhodnější než dotace MŽP. MMR se ale ohradilo jak proti tvrzení o předvolebním boji, tak proti tomu, že by bránilo realizaci programu.

MŽP předkládalo na vládu dokument, v němž počítalo pro program Nová zelená úsporám do roku 2020 s dotacemi 27 miliard korun. Ten měl plynule navázat na stejnojmenný program, který začal letos v srpnu. Téměř 30 miliard mělo pocházet především z výnosů z dražeb emisních povolenek. Pro letošní rok se odhadují na zhruba 800 až 900 milionů korun.

Postoj resortu pro místní rozvoj je podle mluvčího Marka Ženkla v této věci dlouhodobě konzistentní, dávno předtím, než nastoupil Lukl. Obdobné stanovisko zaujal v roce 2012 sněmovní výbor pro veřejnou správu, připomněl Ženkl."Nerozumíme postoji MŽP, které říká, že MMR brání realizaci programu Nová zelená úsporám, když samo sděluje, že prostředky vyčleněné v tomto programu pro letošní rok budou již vyčerpány, neboť přijímá žádosti o dotace od června letošního roku a z celkové jedné miliardy korun určené pro letošní rok přijalo žádosti za 700 milionů korun," uvedl Ženkl.

MMR nesouhlasilo, aby Nová zelená úsporám obsahovala i podprogram pro bytové domy, protože nabízením dotací na zateplení by došlo ze strany MŽP k vytvoření konkurenčního prostředí vůči programu využívajícího evropské fondy. Na to prý upozorňovalo ve všech připomínkových řízeních. Přesto MŽP ve svém programu alokovalo pro bytové domy z národních zdrojů zhruba pět miliard korun, dodal Ženkl. Pokud by stát změnil podmínky na trhu a slíbil dotace na zateplení bytových domů, hrozilo by nevyčerpání evropských peněz."Kvůli tomu, že si MMR myslí, že jejich program za 600 milionů nebude úspěšný, blokují náš program za 27 miliard," komentoval situaci mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Ohroženy jsou tak podle něj dotace pro školy, školky, domovy důchodců, nemocnice a další. "Z našeho pohledu to bylo včera tak připravené, aby to vláda schválila," obhajuje Vitík.

Podle Ženkla bude MMR 600 milionů korun s garancí návratnosti opakovaně poskytovat na zateplení bytových domů v oblastech ohrožených sociálním vyloučením. "Snahou MMR je zachránit peníze z evropských fondů v objemu 600 milionů korun," uvedl. Podle MMR opravy veřejných budov ohroženy nejsou, protože MŽP dosud nepřipravilo podmínky, za kterých by tuto podporu chtělo poskytovat, a tudíž nemůže výzvu pro podání žádostí o tuto podporu vyhlásit.

 

Zdroj: ČTK, oficiální web programu NZÚ 2013



Rubriky článků