hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Nová zelená úsporám - rady a tipy

Vláda vzala na vědomí plán výplaty dotací programu Zelená úsporám

20. 4. 2011

Vláda dnes vzala na vědomí plán ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) na výplatu dotací v programu Zelená úsporám. Příští týden rozhodne Státní fond životního prostředí o 25.000 nevyřízených žádostí, které mají být schváleny jako bezproblémové, řekl Chalupa ČTK. Premiér Petr Nečas později doplnil, že u zbylých žádostí žadatelé budou muset dokumentaci doplnit.



"Žadatelé s neúplnými žádostmi, kterých je víc než 16.000, budou vyzváni k doplnění se lhůtou 60 dnů," uvedl Nečas. Jedině v takovém případě získají dotaci v původně deklarované výši. Podrobnosti rozdělení peněz žadatelům ministr oznámí na odpolední tiskové konferenci.

MŽP eviduje necelých 80.000 žádostí o dotace Zelená úsporám, z nichž zhruba 38.000 bylo schváleno a mají být vyplaceny do konce dubna. Zbývá dořešit financování asi 42.000 žádostí.

Zatím není jasné, zda se všem zájemcům o dotace podaří vyhovět. Ministerstvo proto zvažuje snížení podpory ze 65 na zhruba 50 procent z celkové ceny projektu. Snížení příspěvku však zatím Chalupa nepotvrdil.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna.

Peníze na program Zelená úsporám získává Česko prodejem emisních jednotek. Ty jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990. Své přebytky mohou státy prodávat jiným zemím, které limity neplní. Jedna emisní jednotka představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého v období 2008 až 2012.






Další informace k dotačnímu programu Nová zelená úsporám najdete zde





autor:ČTK

 

 



Rubriky článků