hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Nová zelená úsporám - rady a tipy

EPS: Nová zelená úsporám zdvojnásobí počet pasivních domů

12. 5. 2014

Díky programu Nová zelená úsporám by se mohl v letošním roce počet pasivních, tedy energeticky velmi úsporných domů zdvojnásobit, tvrdí zástupci Centra pasivního domu a Sdružení EPS ČR. Předchozí dotační program Zelená úsporám podle nich přispěl ke stavbě zhruba 700 pasivních domů."Podle Centra pasivního domu přispěl program Zelená úsporám v první fázi celkem k výstavbě necelých 700 pasivních domů. Letos se proto očekává, že se jejich počet minimálně zdvojnásobí," odhaduje předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene. Jde podle něj o odhad, protože přesné počty zatím nikdo neeviduje.



Nová zelená úsporámIlustrační foto, pasivní důmZa pasivní se dům označuje tehdy, když ročně spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy. Zároveň nesmí primární energetická hodnota všech energií bez rozdílu účelu přesáhnout 120 kWh na metr čtvereční obytné plochy za rok. Třetím kritériem je neprůvzdušnost budovy. Při snížení tlaku vzduchu v budově o 50 Pa oproti okolní atmosféře může proniknout do budovy maximálně 60 procent objemu vzduchu celé budovy za hodinu. První pasivní dům byl v ČR postaven až okolo roku 2001.
Pokud se roční spotřeba tepla na vytápění pohybuje od 15 kWh do 50 kWh na metr čtvereční obytné plochy, jde podle normy o nízkoenergetickou budovu. Jestliže je roční potřeba nižší než pět kWh, tak odborníci hovoří o takzvaném nulovém domě, tedy s nulovou potřebou energie."Hlavní výhodou pasivního domu oproti klasické novostavbě nebo nezateplené nemovitosti je snížení nákladů na energie, velmi výrazné zlepšení vnitřního prostředí domu a zvýšení hodnoty domu na realitním trhu. Díky současné dotaci vyjdou v některých případech levněji než běžné domy," podotkl Zemene, podle nějž jsou stavební náklady u pasivního domu v průměru o 15 procent vyšší než u běžného domu.

Základními pilíři pasivního domu jsou zejména dokonalá izolace, kvalitní okna a systém řízeného větrání s využitím rekuperace odpadního tepla v kombinaci s tepelným čerpadlem. Roční náklady na energie jsou oproti klasickému nezateplenému domu podle něj čtyřikrát až šestkrát nižší.
Podle České statistického úřadu se loni v ČR postavilo na 12.490 rodinných domů. Kolik z nich bylo pasivních, zjistit nejde. Odborníci jejich počet nicméně odhadují na jednu tisícovku. Několik dalších stovek je prý nyní ve výstavbě.Ministerstvo životního prostředí v rámci takzvané druhé výzvy v programu Nová zelená úsporám pro zájemce připravilo od 1. dubna celkem 1,9 miliardy korun. Dotace jsou určeny na snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a efektivní využití zdrojů energie.


Autor článku a zdroj: ČTK



Rubriky článků