hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zelená úsporám - zateplování staveb

Novinky v Nové zelené úsporám

11. 4. 2020

Od března program Nová zelená úsporám nabízí několik novinek. Vlastníci bytových domů získají vyšší příspěvek na modernizaci bytových domů v Praze. Domácnosti, které své bydlení teprve plánují, mohou sáhnout po dotacích na nákup nového pasivního domu či bytu.

 

Navýšení dotací

Balíček novinek se týká především oblasti bytových domů. Navyšuje se dotace, kterou mohou společenství vlastníků či družstva získat na zateplení a rekonstrukce bytových domů. Příspěvek z programu Nová zelená úsporám nyní pokryje až 40 % způsobilých nákladů na projekt. Zcela nově program přispěje na instalaci chytrých dobíjecích stanic pro osobní elektromobily v bytových domech. Žadatelé získají 45 000 korun při pořízení jedné dobíjecí stanice, v případě kombinace s fotovoltaickým systémem šplhá příspěvek na 55 000 korun. Požádat o něj mohou vlastníci bytových domů nejen v Praze, ale i po celé ČR.

Další významná novinka potěší zájemce o koupi bytové jednoty v domě s velmi nízkou energetickou náročností. Ministerstvo životního prostředí nově podpoří částkou až 200 000 korun pořízení bytu ve velmi úsporném bytovém domě. Získat dotaci může první uživatel bytu, a to pouze jednou. Zakoupit jej musí přímo od stavebníka, který na dům získal povolení po 30. červenci 2019 a objekt řádně dokončil.

Změny pro rodinné domy

Také oblast rodinných domů nezůstala beze změny. U fotovoltaických systémů došlo ke zjednodušení podmínek a rozšíření podpory o výkonný FV systém bez akumulace elektrické energie s dotací 80 000 korun. Navýšila se podpora také u centrálních systémů pro využití tepla z odpadních vod, a to až na 35 000 korun.

Zcela nově program Nová zelená úsporám podpoří nejen výstavbu, ale také nákup novostavby rodinného domu. Od března tak již není rozhodující pro získání dotace forma nabytí nemovitosti, ale její energetické parametry, a tedy přínosy pro životní prostředí. Výše podpory může stejně jako u výstavby dosáhnout až 450 tisíc korun a uplatnit ji může pouze první osoba kupující dokončený dům od stavebníka, který dům řádně dokončil.

Příjem žádostí podle aktualizovaných podmínek programu Nová zelená úsporám probíhá od 1. března 2020.

Zdroj článku: Nová zelená úsporám


Štítky: Nová zelená úsporám
Rubriky článků