hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování - obecné informace

Zpřísnění standardu pro budovy s téměř nulovou spotřebou

1. 6. 2020

Budovy s téměř nulovou spotřebou mívají často až třikrát horší energetickou bilanci, než je pasivní energetický standard. V roce 2020 dojde ke zpřísnění standardu. Osmdesát procent stávajících domů s téměř nulovou spotřebou všechny nové požadavky splňuje, zbylých 20 % se bude muset přizpůsobit. 

 

V čem se nový standard liší od předchozího?

Jedná se pouze o mírné zpřísnění. Za předpokladu, že cena průměrné novostavby jsou 3 miliony Kč a za nové úpravy v souladu s novou normou zaplatíme 30 tisíc, naroste cena domu maximálně o procento. Nejlepším způsobem, jak splnit nové požadavky, je lépe zateplit stěny nebo investovat do kvalitních oken. Není potřeba do budovy instalovat systém řízeného větrání, ale pro komfort a zdraví obyvatel je to příznivé řešení.


Budou muset mít všechny novostavby “nulovou spotřebu”?

Ne. Nová evropská směrnice zohledňuje národní podmínky jednotlivých zemí - pro Českou republiku platí, že nové domy budou muset být o 10 až 20% úspornější než ty stávající. Potřeba tepla na vytápění bude muset být v rozmezí 30 až 70 kWh/m2 za rok. Spotřeba primární energie bude muset být v hodnotách 100 až 160 kWh/m2 za rok. Do roku 2020 byla spotřeba 120 až 200 KWh/m2 za rok.

Energetická náročnost budov se v pravidelných cyklech snižuje už od osmdesátých let s ohledem na měnící se nároky na kvalitu života. V minulém roce požadavky nové vyhlášky splňovalo už 80 procent novostaveb domů s téměř nulovou spotřebou. 


Jaké konkrétní požadavky se tedy zpřísňují?

Zateplení obálky budovy

Od ledna 2020 bude požadavek na celkový prostup tepla o 12% přísnější oproti předcházejícím letům. Bude tedy nutné investovat do kvalitnějších izolací. Je možné také nechat stávající zateplení pevných konstrukcí a do oken vsadit izolační trojskla. Nákup izolačních trojskel nemusí být žádná drahá investice - většina oknařských firem prodává okna s trojskly za stejné ceny, jako okna s dvojskly. V případě, že se rozhodnete ponechat dvojskla, je také možné opatřit pevnou konstrukci izolantem, který je zhruba o 3 centimetry tlustší.


Spotřeba primárních zdrojů energie při modelovém provozu budovy

Při dodržení prvního kritéria nové vyhlášky je u většiny zdrojů vytápění tato hodnota automaticky splněna. Pozor by si ale měli dát stavebníci domů vytápěných elektřinou, u nich je potřeba podniknout další kroky. Ve většině případů tento problém stavebníci řeší instalací krbové vložky s teplovodním výměníkem. Krb vám garantuje cca třicetiprocentní podíl požadovaných obnovitelných zdrojů a co nezvládne krb, zvládne fotovoltaika o velikosti asi 4,5 kWp. V případě, že stavebník obálku domu zateplí nad úroveň nového požadavku a k tomu ještě zasadí trojskla, nemusí tento požadavek vůbec řešit.

 



Rubriky článků