hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování - obecné informace

Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 2. díl - Dřevovláknité izolace

30. 9. 2017

Představují průmyslovou výrobu kvalitního izolantu z obnovitelných zdrojů - dřevité hmoty. Tepelně izolační nebo měkké desky se vyrábějí rozvlákněním smrkového , nebo borového dřeva. Tradiční jsou dva výrobní postupy - mokrý a suchý.

 

MOKRÝ POSTUP

Při mokrém postupu je vláknitá směs s přísadami přiváděna na odvodňovací zařízení, kde se přemění ve vlhký vláknitý koberec. Po přidání hydrofobizačních přísad (parafin, přírodní pryskyřice nebo bitumen) je koberec po odvodnění formátován na jednotlivé desky a v sušárně upraven na expediční vlhkost.
Ilustrační foto, dřevovláknité izolace Pavatex, zdroj: PAVATEX
Obr.: Ilustrační foto, dřevovláknité izolace Pavatex, zdroj: PAVATEX

SUCHÝ POSTUP

Při suchém výrobním procesu je vysušená dřevitá směs s přísadami (jako při mokrém procesu, navíc s vodním sklem, boráty, nebo latexy a dalšími příměsemi) opět ve formě koberce aktivována horkým vzduchem a po ochlazení naformátována.

Zatížení životního prostředí odpadními vodami z výroby je minimální vzheldemk uzavřenému systému. Desky jsou vyráběny v tloušťkách 6-100mm. Určené jsou pro tepelné izolace, zvukové izolace, difuzně otevřené dřevovláknité desky, větrové zábrany. Spojovány na tupý sraz, na pero a drážku. Kotvení se provádí sponkami, kotvami, lepením. Tyto izolační materiály, srovnatelné s tepelně izolačními vlastnostmi tradičních izolačních materiálů, však navíc disponují např. 3x vyšší tepelnou akumulací (blízkou masivnímu dřevu), která se zvláště v horkém letním období velmi pozitivně projevuje znatelně příjemnějším klimatem v interiéru se schopností těchto izolací předávat naakumulované teplo do interiéru s následným časovým posunem 10-12 hodin, tj. v pozdních nočních hodinách a k ránu (tak zvaný fázový posun). Výrobky z těchto přírodních surovin jsou zdravotně nezávadné, vytváří zdravé prostředí v obytných místnostech, elastická vlákna izolačních desek působí jako přirozený pohlcovač hluku, jsou paropropustné s výbornou akumulací vlhkosti s následnou schopností předávat vlhkost do exteriéru v rámci difuzně otevřených konstrukčních systémů.

Pro expozici do vlhkého prostředí jsou desky opatřeny přísadami bitumenů a přírodních pryskyřic. Desky s přísadou bitumenů nelze použít do vnitřního prostředí. Obsah formaldehydů je nižší než přirozené přírodní pozadí, desky se vyrábějí i v nehořlavé úpravě. Na našem trhu jsou zastoupeny výrobky německých společností Steico, Isofloc, Pavatex nebo slovenská Smrečina Banská Bystrica.

Předchozí články tohoto seriálu najdete níže:
Nízkoenergetické a pasivní domy SERIÁL 1.díl - Minerální vlna


Zdroj: Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada
Autor: Josef Smola
Publikace Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů, vydavatelství Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků