hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zateplování fasády

Zateplení domů může přispět ke zvýšení radonu

25. 9. 2013

Zateplení domů může v interiérech zvýšit koncentraci škodlivin včetně nebezpečného radonu. Upozornili na to dnes odborníci z Asociace inspektorů nemovitostí (AIN). S tímto problémem se při měřeních setkávají prý stále častěji. Podle inspektorů se dokonalým utěsněním domu sice sníží náklady na vytápění, ale zároveň i výměna vzduchu. Lidé by proto měli víc větrat, případně pokud žijí v domech na území s vysokým radonovým rizikem, nechat si změřit obsah radonu v bytě, řekl dnes ČTK předseda AIN Radim Mařík. "Pokud uživatelé těsnost nových oken nevyváží zvýšením intenzity větrání, mohou si přivodit vážné zdravotní komplikace," řekl Mařík. Pronikání radonu z podloží do budovy by měla bránit protiradonová izolace, ochrana domu by se ale podle odborníků měla řešit individuálně.

 

Zateplení domu, ilustrační fotoPro obyvatele České republiky představuje podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) radon v budovách nejvýznamnější zdroj ionizujícího záření. Vdechování vysokých koncentrací radonu významně zvyšuje riziko plicní rakoviny. Vzhledem ke svému půdnímu podloží má Česko v porovnání s ostatními státy jedny z nejvyšších koncentrací radonu v budovách. Radon může do domů vnikat ze země netěsnostmi v konstrukci staveb, z podzemní vody a z nevhodného stavebního materiálu.

Podle SZÚ se odhaduje, že ročně zemře v ČR v důsledku vysoké koncentrace radonu okolo 900 lidí na zhoubné plicní onemocnění. Je to asi 16 procent ze všech úmrtí na plicní nádory. Pronikání radonu do domu se může snížit, v minulosti umožnil stát bezplatným měřením vyhledat rizikové stavby a na ozdravná opatření i přispíval. V ČR je podle odhadů překročena koncentrace radonu ve více než 60.000 budovách, převážně v rodinných domech.

Kromě radonu z podloží ho mohou obsahovat i starší stavební materiály. V současné době jsou již nastavena přísná pravidla pro kontrolu obsahu rádia ve stavebních materiálech pro všechny výrobce i dovozce. Změřit radon a nebezpečné látky by si měli nechat především lidé, kteří žijí ve starších domech postavených například z rynholeckého škvárobetonu či poříčského plynosilikátu.


Zdroj: ČTK



Rubriky článků