hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Pasivní domy

Energeticky úsporných renovací i pasivních domů nadále přibývá

15. 7. 2020

Máme pro vás krátké shrnutí toho, jak se v poslední době dařilo energeticky úsporným renovacím a pasivním domům.

 

Využití pěnového polystyrenu, jednoho z materiálů používaného pro energeticky úsporné renovace budov, meziročně vzrostl o 800 tun na celkových 61 800 tun. Objem čerpaných prostředků na renovace rodinných domů v programu Nová zelená úsporám vzrostl po akceleračních opatřeních o 20 %. Sektoru se tedy dařilo.

Využívání pěnového polystyrenu je čím dál tím oblíbenější
Využívání pěnového polystyrenu je čím dál tím oblíbenější

„Další pozitivní zprávou je, že loni vzrostl počet zahájených energeticky pasivních rodinných domů na 1200. Je vidět, že lidé si začínají cenit jak úspory nákladů na energie, tak kvality vnitřního prostředí. Nezanedbatelnou roli hraje připravenost na změny klimatu, které tyto domy přináší,“ hodnotí vývoj Petr Holub, ředitel Šance pro budovy.

Roste také i počet stavěných pasivních rodinných domů
Roste také i počet zahájených staveb pasivních rodinných domů

Kvalitní prostředí pro děti ve školách je na prvním místě

Díky podpoře z Operačního programu Životní prostředí také zásadně vzrůstá počet energeticky pasivních veřejných budov. Před spuštěním programu se jich postavilo deset, nyní se jich připravuje dalších 41. Dvacet z nich se už začalo stavět, či už slouží svým uživatelům, např. základní škola Psáry nebo pavilon nemocnice v Olomouci.

„Dobrá zpráva je, že osvědčená definice pasivního standardu postupně proměňuje přístup i u veřejných budov. Pro děti v základních a mateřských školách, stejně jako všechny v nemocnicích či kancelářských budovách. Pro ně to znamená zajištění přívodu čerstvého vzduchu a tepelnou pohodu po celý rok, což vytváří podmínky pro soustředění i zotavení,“ říká Tomáš Vanický, ředitel Centra pasivního domu.

EPC projekty je výhodné zkombinovat se státní dotací

Ve dvou segmentech energeticky úsporného stavebnictví přibývaly nové projekty pomaleji. To však nemělo strukturální příčinu. Pro environmentálně certifikované budovy i projekty energetických úspor se zárukou (tzv. EPC) se dokončení velkých a časově náročných projektů přesouvá do dalšího roku. Připravuje se několik EPC projektů s investicemi v řádu stovek milionů korun. Další poptávku může v budoucnu zajistit stát, který potřebuje zrenovovat stovky budov ve svém majetku. EPC je dobrým způsobem, jak zajistit účinnou renovaci budov s garancí dodavatele za dosažení úspory.


Zdroj článku: Šance pro budovy



Rubriky článků