hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

IROP - integrovaný regionální operační program

IROP již proplatil více než 60 miliard korun, nejvíce peněz šlo do školství

11. 12. 2020

V průběhu října bylo díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu (IROP) proplaceno 6 260 projektů za více než 60 miliard korun. Tato částka představuje 48 % z celkové alokace zdrojů k čerpání do konce roku 2023.
 


„Životní podmínky obyvatel Česka se zlepšují i díky těmto projektům, které vidíme na každém kroku a denně je využíváme. Jedná se například o bezpečnější a rychlejší cestě do práce díky téměř 600 km zrekonstruovaným nebo zmodernizovaným silnicím nebo nové učebny u více než tisícovky základních a středních škol. Nejvíce peněz totiž směřovalo právě do školství a dopravní infrastruktury,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.


Do školství směřovalo přes třináct miliard korun

V konkrétních částkách nejvíce evropských peněz zatím směřovalo do školství, a to 13,1 miliard korun. Žebříček oblastí, ve kterých bylo dosud proplaceno nejvíce, dále vedou silnice (10,6 miliard korun), doprava (8,9 miliard korun), zdravotnictví (5,8 miliard korun) a kultura (3,8 miliard korun).

Z pohledu krajů odpovídá čerpání prostředků jejich podílu na počtu obyvatel. Mezi aktivnější regiony patří kraje Královéhradecký, Vysočina, Jihočeský, Olomoucký a Středočeský.
Mezi již proplacenými projekty je například rozsáhlá rekonstrukce valtického muzea vinařství, zahradnictví a krajiny oceněná zkraje října třetím místem za Muzejní počin roku v rámci cen Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2019 nebo nové vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina v Jihlavě, jehož budova získala trofej v soutěži Stavba roku kraje Vysočina.

Během následujících tří let se bude realizovat ještě okolo šesti tisíc projektů za zhruba 73 miliard korun. „Díky využití předpokládaných úspor z realizovaných projektů mohlo být zafinancováno v rámci tzv. přezávazkování dalších 365 projektů za 6 mld. Kč,“ uvedl náměstek pro řízení sekce evropských a národní programů Zdeněk Semorád. Na řadu tak přijdou i projekty, které sice prošly hodnocením, ale původně na ně nezbyly finanční prostředky.

Dalším úspěchem IROP je splnění pravidla n+3 již na rok 2021, které stanoví, že prostředky přidělené pro daný rok je nutné vyčerpat do tří let. Podpora přidělená v roce 2018 ve výši 60,1 miliardy byla vyčerpaná právě letos na podzim, IROP tak už nyní může pracovat na dosažení dalšího milníku 73 miliard pro rok 2022.


Zdroj článku: mmr.cz


Rubriky článků